Zagađenost vazduha
Shutterstock
Zagađenost vazduha

Shutterstock

Zagađenost vazduha, Foto: Shutterstock

Zagađenost vazduha je poslednjih par godina glavna tema širom sveta. Nažalost, on je u direktnoj vezi sa bolestima opasnim po život, najčešće se povezuju sa rakom pluća, srčanim bolestima, moždanim udarom, i najčešće, plućnim bolestima. Ovo su saveti šta možete uraditi da smanjite izlaganje vazduhu kad je visok nivo zagađenosti, ali i kako da ga kontrolišete u domu.

Kako lebdeće čestice utiču na vas?

Najveće zagađenje se detektuje u ranim jutarnjim časovima i uveče, pa tada treba izbegavati izlaske napolje. Postoji šansa da ispoljite privremene simptome kao što su iritacija očiju, nosa, grla, pojava sluzi, kratak dah, kašalj, stezanje u grudima. Nije preporučljivo da se upražnjavaju fizičke aktivnosti, trčanje, trening na otvorenom i slično. Takođe, izbegavajte boravak napolju kada je saobraćaj najgušći.

Očistite filtere na klima uređajima

Očistite filtere na klima uređajima

Shutterstock

Očistite filtere na klima uređajima, Foto: Shutterstock

Funkcija klime je da podesi idealnu temperaturu i tokom leta i tokom zime, ali dok vi uživate u svom domu, razmislite koliko štete i ona može doneti. Vremenom, dok filtrira vazduh koji cirkuliše, nakuplja i negativne čestice, pa je poželjno da je očistite. Ako ne možete sami da očistite filtere, pozovite profesionalce. Osim toga, očistite i druge filtere u kući, poput onih na usisivaču i drugim sličnim uređajima.

Filtrirajte vazduh u zatvorenom

Vazduh čak i zatvorenim prostorijama postaje zagađen lebdećim česticama, pa ako živite u području s visokim nivoom zagađenja, razmislite o prečišćivaču vazduha. Izbegavajte aktivnosti zbog kojih ćete brže i dublje disati. Preporučuje se otvaranje prozora u periodu od 11 do 17 časova kada je koncentracija štetnih materija u vazduhu manja.

Proverite radijatore

Da, iako obezbeđuju ugodnu temperaturu, radijatori mogu da distribuiraju zagađivače ukoliko se ne čiste redovno. Vremenom će se nakupiti prašina čijim se zagrevanjem i isparavanjem smanjuje kvalitet vazduha u domu. Izbegavajte sušenje veša u zimskim mesecima, jer isparavanje deterdženta i omekšivača mogu da doprinesu lošem kvalitetu vazduha.

Koraci za smanjenje izloženosti zagađenju vazduha na otvorenom

- ograničite šetnju u izuzetno prometnim ulicama

- kad god ste u mogućnosti, birajte da saobraćajnice prelazite na pešačkim prelazima bez semafora, jer možete smanjiti izloženost na trećinu

- ograničite upotrebu automobila

- ne spaljujte otpad