Čaj
Shutterstock
Čaj

Shutterstock

Čaj, Foto: Shutterstock

Začin koji pospete vrućim kakaom može vam poboljšati zdravlje. Poput kurkume i drugih začina, cimet se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini.
Cimet sadrži cinamaldehid, jedinjenje koje začinu daje karakterističan miris i ukus, kao i zdrava svojstva. Studije pokazuju da cimet deluje antimikrobno, protivupalno, antidijabetički, protiv raka i druge značajne efekte.

Pomaže i kod gubitka kilograma, ali i u borbi protiv akni, piše Tudej.

Dijabetes

Cimet ima značajan uticaj na šećer u krvi. Dijabetičari koji uzimaju lekove za kontrolu šećera u krvi treba da izbegavaju velike količine cimeta. Iako studije pokazuju da cimet može smanjiti šećer u krvi, uzimanje velikih količina može imati negativne efekte.

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete cimet kao dodatak. Upotreba u receptima i posipanje pića je sasvim u redu.

Alergije

Neki ljudi su alergični na cimet ili izaziva iritaciju kože i usta. Ako dođe do iritacije, prestanite da koristite proizvod koji sadrži cimet. Takođe, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može da izazove probleme sa jetrom ako se jede u velikim količinama.

Cimet i gubitak težine

Možda ste videli članke koji govore o sposobnosti cimeta da vam pomogne da smršate. Iako je tačno da začin može da pomogne u smanjenju glukoze u krvi i da vam smanji dodani šećer. Međutim, cimet vam magično neće pomoći da smršate.

Cimet i vaša koža

Kozmetičari su govorili o prednostima upotrebe maski za lice sa cimetom. Navode da maske od cimeta imaju antibakterijska svojstva i efikasne su u čišćenju akni ubijanjem bakterija koje ih uzrokuju. Začin deluje antibakterijski, ali nemojte ga koristiti po celom licu, jer može izazvati iritaciju, posebno na osetljivom delu oko usta i očiju.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (1)

Verica

10.02.2021 15:59

Ali zato postoji cejlonski cimet koji nema kumarin i može se jesti neograničeno. Kad već pišete o cimetu napišite i o vrstama cimeta. Vi govorite o cimetu mirišljavom koji koristimo u kolačima, Cejlonski cimet je u stvari jako zdrav, nema tako izražen miris i nema negativno dejstvo ako ga upotrebljavate u velikim količinama. Naravno i mnogo je skuplji.q