4 BITNA razloga zašto treba da kažete veliko NE ZA KAFU na vrućini!

Telegraf/M.M. | Ženske priče 2019-08-13 10:12:57 2019-08-13 10:12:57

Iako na prvi pogled deluje da bi šolja kafe, koja ima moć da nam podigne pritisak, mogla da bude odlična prevencija protiv toplotnog udara, to nije tako.

Shutterstock, ilustracija

Srce

Kafa sadrži veliku količinu kafeina, supstance koja podiže krvni pritisak, ubrzava puls, pa čak može da izazove i preskakanje srca. Nažalost, to podizanje pritiska je samo trenutno, a upravo nakon prestanka dejstva kofeina, može da dođe do njegovog sunovrata. Sigurni smo da ne želite da vam pozli, a još manje da vas zadesi infarkt ili šlog.

PROČITAJTE I:

 

Znojenje

Kofein je jak diuretik, što znači da podstiče brže izlučivanje tečnosti iz organizma, bilo znojenjem, bilo češćim odlascima u toalet – što dovodi do dehidracije. Problem je u tome što, zajedno sa tečnošću, iz tela odlaze i vrlo dragoceni minerali, kao što su soli, gvožđe, magnezijum, ili kalcijum.

Ne kačite dečije slike na društvene mreže! Vreba strašna opasnost! Evo šta stručnjaci kažu, a šta građani Srbije misle

AUTOR: M. Maksimović DATUM I VREME: 12.08.2019. 14:39 - 12.08.2019. 20:50 Kakvo je vaše mišljenje? Foto: Alo/M.Jošida Postavljanje dečijih fotografija izaziva lavinu komentara kako među starijom populacijom tako i među mlađom. Javnost je uzburkana pojavom ove teme u etru jer se većina ljudi ne slaže sa postavljanjem dečijih fotografija na društvene mreže dok drugi misle da nema ničega lošeg u tome.

Lepota

Još jedna loša stvar, za one koji su u prilici da se ovih dana sunčaju i žele da što lepše pocrne, jeste to što, svojim svojstvom dehidracije, kafa isušuje kožu i na taj način dovodi do bržeg stvaranja bora.

Raspoloženje

Što se psihe tiče, ni ovde kafa i vrućina nisu dobra kombinacija, jer kafa pojačava lučenje hormona stresa, adrenalin i kortizol, što vam u zagušljivom gradskom prevozu bez klime samo može pojačati simptome anskioznosti, ali i dovesti vas do toga da vam “padne šećer”.

Nesanica

Takođe, leti su svakako dani duži, a tokom vrelih noći ionako manje spavamo, a kafa koja nam inače podiže budnost, definitivno nije prijatelj kvalitetnog sna.

Posebno je opasno ako se opredelite za ledenu kafu s mnogo šećera i mleka. Ne samo da je u pitanju kalorijska bomba koja vas goji, već nikako nije dobro ni za zdravlje. Osim što može da vam skoči šećer, takođe nikad ne možete da budete sigurni u kvalitet mleka, što vas može prikovati danima za WC-šolju.

PREPORUČUJEMO:

 

Ukoliko ste do te mere zavisni da već unapred znate da nećete poslušati savet da kafu ne pijete uopšte – popijte samo jednu, jutarnju kafu i to onu crnu, bez šećera ili mleka – i to nikako na prazan stomak!

Iako to zvuči uvrnuto, stručnjaci savetuju da kafa bude topla! Jer, topli napici i supe, čak i na najgorim vrućinama, zapravo podstiču termoregulaciju i, nakon prvog šoka, pružaju nam osećaj da smo se baš rashladili.

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Expand player
Pogledajte više