Povedite računa kako spremate ribu: Ukoliko radite ovu stvar, može biti opasno po zdravlje!

Morate posebno voditi računa o jednoj stvari...

riba, hrana
 Foto: shutterstock

Riba se svrstva među najzdravije namirnice, bogata važnim nutritivnim sastojcima, pre svega omega 3 masnim kiselinama.

Ali, kada je pripremate za jelo morate posebno voditi računa o jednoj stvari kako ne biste uništili njena korisna svojstva .

Naime, ribu nikako ne smete podgrevati u mikrotalasnoj. Podgrevanje na ovaj način utiče na teksturu i ukus pripremljene ribe, što može uzrokovati i otpuštanje štetnih toksina. Prilikom izlaganja visokoj temperaturi riba će se presušiti ili čak prekuvati, a postoji mogućnost ispuštanja neprijatnog mirisa.

Riba
Foto: Shutterstock

Ribu bi trebalo konzumirati hladnu, a ako baš morate, onda je podgrejte u rerni. Stručnjaci navode da mnoge domaćice greše jer posežu za podgrevanjem u mikrotalasnoj s obzirom na će se brže zagrejati.

 Takođe, posebno bi trebalo izbegavati podgrevanje prerađene ribe jer se u njenom sastavu nalaze i hemikalije i konzervansi koje dodatnim izlaganjem toploti mogu da razviju štetne toksine. Dakle, može doći do hemijskih reakcija poput oksidacije holesterola, a produkti te reakcije, nazvane COP, povezuju se s razvojem srčanih oboljenja.

Pored ribe, na listi namirnica koje ne treba podgrevati u mikrotalasnoj spadaju i kuvana jaja, cvekla, krompir i pirinač.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi