Domaće testo koje može danima da stoji u frižideru, a od njega se prave sve vrste peciva!
Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvek je kao da ste ga tek umesili.
Sastojci:
-
Oko 1 kg brašna
-
500 ml mlakog mleka
-
200 ml jogurta
-
2 jaja
-
2 kašičice soli
-
1 kašičica šećera
-
1 kocka kvasca
-
Priprema:
Uzmite kilogram brašna i napravite udubljenje. Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom. Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste. Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo ne prestane da vam se lepi za ruke. Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste. Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu…šta god poželite. Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.