banofi
printscreen/recepti
banofi

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Recept za 6 osoba

Vreme pripreme 45 min

Sastojci:

Za koru:

4 banane

4 jaja

200 g šećera

300 g brašna

1 kesica praška za pecivo

2 dl ulja (plus malo za podmazivanje pleha)

malo cimeta

Za krem:

300 g šećera

4 dl slatke pavlake

150 g putera

50 g tamne čokolade (izrendane)

Priprema:

Testo pripremite tako što ćete 3 banane iseći na kolutiće debljine oko 6 mm. Posudu za pečenje podmažite sa malo ekstra devičanskog ulja. Potom jednu bananu izgnječite i stavite je u posudu za mućenje. Izgnječenoj banani dodajte 4 jaja, 200 g smeđeg šećera, malo cimeta, 300 g brašna, prašak za pecivo i 2 dl ekstra devičanskog ulja.

Sve sastojke dobro izmešajte mikserom malom brzinom i prelijte preko kolutića banana. Tako pripremljenu koru pecite u zagrejanoj pećnici na 190 stepeni oko 25 minuta. Pečenu koru ostavite da se prohladi.

Da biste karamelizovali šećer za krem stavite dublju posudu da se zagreva na rerni na jačoj temperaturi. Dodajte malo po malo 300 g smeđeg šećera uz povremeno mešanje, da se upotpunosti otopi i pretvori u karamel.

2 dl slatke pavlake prokuvajte i malo po malo dodajte u karamel, bez mešanja. Kada dodate svu slatku pavlaku, promešajte drvenom varjačom i ostavite da se kuva oko pet minuta na laganoj vatri. Potom u vreli karamel dodajte 150 g maslaca i mešajte dok se ne rastopi. Karamel zatim razlijte u plitku posudu i ostavite da se prohladi.

Umutite zatim 2dl slatke pavlake. Dodajte joj prohlađeni karamel i lagano sjedinite. Ostavite malo karamela za ukrašavanje. Pemažite ohlađenu tortu i poređajte kolutove banane. Krupno izrendajte tamnu čokoladu i pospite po torti. Kašikom prelijte karamel po torti.