Slatkiši
Profimedia.rs
Slatkiši

Profimedia.rs

Previše ugljenih hidrata može imati negativan efekat, jer narušena ravnoteža makronutrijenata dovodi do zdravstvenih problema. Ugljeni hidrati omogućavaju rad mišića, kao i funkcije mozga, važni su za naše pamćenje ali i za dobro raspoloženje.

Međutim, ako preterujemo sa namirnicama punim ugljenih hidrata, kao što su hleb, testenine, cerealije i pirinač, rizikujemo i zdravlje srca a moguće je da ćemo stvoriti uslove za insulinsku rezistenciju i gojaznost.

JEDETE LI PREVIŠE SLATKIŠA?

 

Količina ugljenih hidrata koja je potrebna vašem telu zavisi od vaših godina, brzine metabolizma i nivoa fizičke aktivnosti. Međutim, svima se preporučuje ista vrsta ugljenih hidrata, a to su oni koji se sporije vare. Takve ćete naći u integralnom hlebu, mahunarkama, kao i voću i povrću koje je bolje da jedete cele a ne da od njih cedite sok.

Što se tiče količine, računajte da ugljeni hidrati treba da budu izvor oko polovine vaših dnevnih kalorija. Preciznije, između 45 i 65 odsto. To znači da ako vam treba oko 2000 kalorija dnevno, možete uzeti između 225 i 325 grama ugljenih hidrata.

Hrana, slatkiši

Profimedia.rs

Ako stalno dobijate na težini ili ne uspevate da oslabite

Ovaj znak je karakterističan za one osobe koji su fizički dosta aktivni i jedu zdravu hranu. Međutim, odnos između makronutrijenata nije dobar - preteruju sa ugljenim hidratima i to sa prostim - šećerima. Ovo se naročito odnosi na osobe koje primete gojaznost u predelu struka - to znači da se u organizmu skuplja visceralna mast - posebno opasna jer obavija unutrašnje organe.

Ako imate česte karijese
Postoji jasna veza između velike količine slatke hrane i karijesa na zubima, koja je mnogima već i poznata. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da i skrob ima sličan efekat - dakle krompir je namirnica koju treba ograničeno konzumirati.

Ako vam nedostaje energije
Telo reaguje na glukozu u krvotoku čim svarimo proste ugljene hidrate. Ono oseća talas energije, ali on ne traje dugo. Iza njega sledi pad, pa se zato često osećamo gotovo malaksalo i pospano posle obroka sa puno ugljenih hidrata.

Za organizam je posebno opasno ako imamo periode gladovanja posle kojih usledi obrok pun prostih šećera - to je kao da je na nekom rolekosteru na kojem nikako ne može da uspostavi ravnotežu.