Mačor, maca, mačka
Instagram/printscreen
Mačor, maca, mačka

Instagram/printscreen

Foto: Instagram/printscreen

Ljubav mačaka ne možete tek tako pridobiti, niti ćete uspeti da ih naterate da rade ono što vi želite. Zna se da maca radi samo ono što ona želi, kad ona želi. Ipak, postoji jedan trik kojim možete steći veću ljubav svoje mačke.

Izgleda da su naučnici otkrili siguran način za pridobijanje mačaka – delimično zatvaranje očiju kada vam se pogled sretne sa vašom ljubimicom.

DA MI IMATE MAČKU KAO KUĆNOG LJUBIMCA?

 

Suptilno "sporo treptanje" je mačji ekvivalent ljudskom osmehu i omogućava stvaranje odnosa između čoveka i životinje, kažu naučnici. Treba samo da kada gledate macu polako zatvarate oči, bez da ih potpuno sklopite.

Istraživači s Univerziteta u Saseksu i Portsmotu sproveli su dva eksperimenta kako bi saznali najefikasniji način da postanete prijatelj mace. Prvi je uključivao 21 mačku iz 14 domaćinstava, a istraživači su obišli životinje u njihovim domovima.

Zatim, istraživači su i sami treptali pred macama, jer su želeli da otkriju da li je povratna reakcija od mace univerzalna ili rezervisana samo za vlasnike. Otkrili su da ako neznanac polako trepće, veća je verovatnoća da će mu se maca približiti.

Mačka Marina

Pet mondo

Foto: Pet mondo

Istraživači kažu da je ovo dokaz da sporo treptanje deluje kao oblik "pozitivne komunikacije".

"Ovo je nešto što možete isprobati sa sopstvenom mačkom kod kuće ili sa mačkama koje sretnete na ulici. To je sjajan način da poboljšate vezu koju imate sa mačkama", rekla je.

Dr Tasmin Hamfri, vodeći autor studije, kaže: