DANAS JE BLAGA MARIJA: Ako ovako zamislite želju, ona će vam se sigurno ispuniti!
SPC

Pravoslavni vernici u Srbiji sutra, 4. avgusta proslavljaju BlaguMariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.

U starim predanjima Marija Magdalena se pominje kao "mironosica ravnoapostolska". Rođena je u Siriji, u gradu Magdali i po tome je dobila ime Magdalena.

Marija Magdalena je prema svetim spisima bila grešnica koju je Isus Hristos izbavio, a kansije je postala njegova učenica i slušala je propovedi. Bila je prisutna i tugovala za vreme Hristovog rapeća zajedno sa Bogorodicom, a za njen lik se vezuje i običaj farbanja jaja za Uskrs.

Veruje se da je Marija Magdalena kada je posetila Rim caru Tiberiju poklonila crveno jaje uz reči "Hristos Vaskrse", od tada se veruje da jaja za Uskrs treba farbati u crveno. Pomagala je Svetom Jovanu Bogoslovu u propovedanju jevanđelja, a prema jevanđelju, Isus Hrist joj se dva puta javio nakon vaskrsenja. Svoj ovozemaljski život Marija Magdalena je završila u Efesu, a njene mošti su kansije prenete u Carigrad.

Za praznik Blage Marije vezani su razni običaji i verovanja, a jedan od njih jeste da se izbegavaju teški fizički poslovi, već da dan treba provesti u miru, odmoru i molitvi. Marija Magdelena se u pravoslavnom svetu smatra za veliku zaštitnicu žena.

Zbog toga postoji običaj da na ovaj praznik žene treba da zamisle želju, zapale sveću i pomole se svetiteljki.

Komentari (0)

Loading