"Ozempik"
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Starleta i bivša rijaliti učesnica Aleksandra Subotić ponovo na svom Instagram profilu reklamira lek za mršavljenje pod nazivom "Ozempik" i pokrenula buru u javnosti. Medicinska namena pomenutog medikamenta je lečenje dijabetesa.

Bivša rijaliti učesnica i starleta Aleksandra Subotić objavila je ponovo na svom Instagram profilu reklamu koja je izazvala pravu buru u javnosti. Ona je i ranije javno reklamirala lek za "mršavljenje" pod nazivom "ozempik", čija je prava medicinska svrha lečenje dijabetesa. Ako ga koriste na svoju ruku ljudi koji ne boluju od pomenute bolesti, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. 

Podsetimo, početkom godine zavladala je nestašica inovativnog leka za dijabetes "Ozempik", jer su ga žene masovno ubrizgavale same sebi kako bi smršale. Bivša rijaliti učesnica Aleksandra Subotić masovno je promovisala pomenuti lek, ubeđujući mnoge da je to jedinstven način na koji mogu da se brzo i lako oslobode kilograma. U svojim objavama ona je ignorisala sve nuspojave pomenutog medikamenta, kao i njegovu svrhu. Nakon kraće pauze, njene objave uzburkale su javnost, a ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, mnogi su ogorčeni zbog ponašanja starlete.

"Ozempik" može da napravi haos u organizmu

Nuspojava leka semaglutid, odnosno "ozempik" (ozempic) kako je poznatiji u javnosti, je gubitak kilograma. Ovaj inovativni lek, koji je o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđen dijabetičarima, zdrave osobe zloupotrebljavaju koristeći ga za mršavljenje. 

Foto: Printscreen/instagram

 

Ovaj lek, kažu stručnjaci, oslobađa hormone zadužene za sitost, tako da ljudi teže ogladne i samim tim manje jedu. Prema rečima prof. dr Edite Stokić iz Kliničko-bolničkog centra Vojvodina, specijaliste interne medicine i endokrinologije, "ozempik" se nipošto ne sme uzimati na svoju ruku jer može da napravi haos u organizmu.

"Lek o kome govorimo je jedna od velikih inovacija u oblasti lečenja šećerne bolesti. "Ozempik" je nekoliko godina prisutan na tržištima različitih zemalja, a od juna prošle godine je dostupan o trošku RFZO i u Srbiji. Međutim, iako, između ostalog, deluje i na smanjenje apetita, nedopustivo je da se uzima na svoju ruku. On se, kao i svaki lek, propisuje i koristi samo za stanja i bolesti za koje je namenjen i registrovan", kaže doktorka Stokić za Informer.

Jedna od posledica koja može dovesti do velikog oštećenja zdravlja osobe koja nema dijabetes, a koristi lek "ozempik" jeste hipoglikemija - pojave niske koncentracije šećera u krvi. Takođe, postoji mogućnost pogoršanja vida usled korišćenja leka i tada bi bilo potrebno bolničko lečenje korisnika. Zbog ovakvih posledica, "ozempik" se prodaje u apotekama, a izdaje se samo i isključivo po receptu lekara.

OVO JE ZA ZATVOR Aleksandra Subotić ponovo reklamira

Foto: Youtube/Printscreen

 

Nutricionista prof. dr Jagoda Jorga naglašava za Informer da se lekovi ne mogu kupovati bez dogovora sa lekarom i tako olako koristiti.

"Ovo je potpuno besmisleno i vrlo neodgovorno. Ne može svaki lek kod svakoga da deluje isto i da ostvari isti efekat. Ne može da se pije bilo šta samo zato jer ste negde čuli da bi rešio probleme koje imate. Lekove mora da prepiše lekar koji će vas pregledati i uraditi potrebne analize. Tako je i kod gojaznosti. I za mršavljenje je prvo potreban pregled stručnjaka, pa redukcija ishrane, a lekovi tek ako lekar preporuči. Žene nikako ne bi smele da uzimaju tako lako ovaj lek, jer osim što su velike šanse da ne ostvare željeni cilj, mogu imati i negativne posledice po zdravlje", istakla je prof. dr Jorga.

"Ozempik" na crnom tržištu prodaje se za 200 evra!

Foto: Printscreen/instagram

 

Lek "Ozempik" se, po pravilu, kupuje u apoteci i to samo uz recept lekara specijaliste. Nažalost, promovišanje ovog leka u cilju mršavljenja je doveo do prodaje istog na crnom tržištu. 

Na jednom portalu pojavio se oglas izvesnog Vladimira, koji je zahtevao da ga klijenti kontaktiraju isključivo preko WhatsApp-a, ali i američkog broja telefona. U njegovom oglasu je navedeno da lek "Ozempik" od jednog miligrama prodaje po ceni od 200 evra koji obećava ženama da će smršati i dovesti svoju liniju do savršenstva u kratkom vremenskom roku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading