SRAMNO! MREŽAMA KRUŽI DA VAKCINISANI PROTIV KOVIDA NE MOGU DA DAJU KRV Oglasio se Institut: "Jedino je važno biti zdrav"
Foto: Alo/Alo

Na društvenim mrežama počele su da se šire (dez)informacije da vakcinisani protiv kovida ne mogu dobovoljno da daju krv. Evo šta kažu iz Insituta a transfuziju krvi Srbije!

U okviru poziva građanima za donacijukrvi prethodnih nekoliko dana zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i drugoj u okolini Mladenovca, na društvenim mrežama se masovno dele "apeli" da krv daju "isključivo nevakcinisani".

"Netačni su navodi da je potrebno biti nevakcinisan protiv korone. Jedino je važno biti zdrav. Čak ukoliko je neko blago prehlađen potrebno je da sačeka par dana“.

Na svom Instagram profilu oglasila se i dr Marija Knežević Donovan koja je napisala sledeće objavu koju je na svom zvaničnom profilu podelio i Institut za transfuziju krvi Srbije.

"Molim vas da to da svi oni koji su ikada primili Covid vakcinu ili neku drugu ne mogu da daju krv je potpuna neistina. Nažalost, mnoge moje kolege šire tu dezinformaciju po Instagramn storijima. Ako imate bilo koje pitanje vezano za davalaštvo pozovite i obratite se Institutu za transfuziju krvi", napisala je dr Knežević i objavila broj telefona Instituta za transfuziju krvi Srbije koji za više informacije i nedoumice mogu da pozovu svi građani Srbije.

Broj telefona je: 011-344-0479

Podsetimo, nakon dve stravične tragegije koje su se desile u Srbije, poslednjih dana vrte se pozivi po društvenim mrežama da su potrebni nevakcinisani davaoci krvi. Takođe, na svom zvaničnom Instagram profilu Institut za transfuziju krvi Srbije objavio je da krv mogu dati sve zdrave, odrasle osobe ods 18 do 65 godina, koje ispunjavaju neophodne zdravstvene kriterijume, bez obzira da li su primili vakcinu protiv Covid-a ili ne.

"Krv mogu da daju i vakcinisani i nevakcinisani, vakcina protiv Covida nikada nije bila kontraindikacija za davanje krvi", napisali su ispod objave. Institut je na svom sajtu objavio i raspored mobilnih jedinica za prikupljanje krvi na teritoriji Beograda i Srbije za narednih 10 dana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading