MUČI VAS ZAPUŠEN NOS: Ne kupijte kapi, probajte ova tri prirodna rešenja
Foto: Pixbay

U svakoj apoteci možete kupiti bezbroj bočica različitih preparata koji će trenutno otpušiti nos i zaustaviti curenje. Ono što ne smete nikako zaboraviti kada su ovi lekovi u pitanju je činjenica da ih smete koristiti svega nekoliko dana. Neki pak nisu pogodni za primenu kod dece, većinu ne biste smeli koristiti u trudnoći, za neke se čak tvrdi da izazivaju zavisnost.

Najpametnije rešenje je da se okrenemo pomoći iz prirode.

Slana voda

Slana voda je najbolji kućni lek  za ublažavanje iritacije koju izaziva curenje nosa.  Izaziva razređivanje sekreta i na taj način olakšava njegovo izbacivanje. Kanali se čiste i nos vam više neće biti zapušen. Pored toga so je i dezinficijens koji će uništiti štetne mikrobe u nosu.

Pomešajte pola supene kašike soli u dve šolje tople destilisane vode. Zabacite glavu unazad i pomoću kapaljke stavite nekoliko kapi slanog rastvora u svaku nozdrvu .Blago udahnite kako biste uvukli slanu tečnost  dublje u nosne kanale.Nakon toga izduvajte nos da biste uklonili  sekret pomešan sa slanim rastvorom.Ponovite postupak nekoliko puta dok ne osetite olakšanje. Ponavljajte nekoliko dana dok se stanje ne popravi.

Kurkuma

Biljka kurkuma deluje kao jak antioksidant, protivupalno , antibaktrijski i antiviralno. Možemo je smatrati protivotrovom za mnoga stanja organizma Veoma je efikasna kod zapušenog nosa i kijavice.

Kako da je upotrebite? 

Potopite pola supene kašike mlevene kurkume u šolji ulja lanenog semena. Držite iznad vatre dokn ne počne da se dimi. Polako udišite dim prvo kroz jednu nozdrvu pa kroz drugu. Ponovite dva puta dnevno.Takođe možete uzimati pola kašičice kurkume dva puta dnevno sa  malo vode. Ova mešavina pospešuje razlaganje sluzi u organizmu.
Pomešajte  kašičicu kurkume u prahu sa čašom toplog mleka i popijte pore odlaska na spavanje. Ovo će vam doneti brzo olakšanje kod zapušenog nosa, kijavice, upaljenog grla i astme. Ovoj mešavini možete dodati i prstohvat bibera.

Đumbir

Đumbir kao i kurkuma poseduje divna svojstva koja našem organizmu pomažu da se izbori sa infekcijama virusnog i bakterijskog karaktera. 

Kako zaustaviti curenje nosa sa njim? Evo tri načina:

  • Isecite komad đumbira na listiće i skuvajte  u vodi kao čaj, dodajte kašičicu meda i pijte tri četiri puta u toku dana.
  • Žvakanje  komadića đumbira posutog solju nekoliko puta dnevno brzo ublažava  problem sa zapušenim nosem i curenjem.
  • Skuvajte kašičicu mlevenog  đumbira u pola litra vode i inhalirajte se vrelom parom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading