MNOGI PRAVE GREŠKE KAD JEDU PARADAJZ Nutricionista Todorović otkriva da je samo ovakav višestruko koristan za srce
Foto: Printscreen/tvalo

Proleće nam je uveliko stiglo, a sa njim i mnoge blagodeti iz prirode - bašte, marketi i pijace obiluju svežim voćem i povrćem. I dok voće jedemo sirovo, kod povrća pribegavamo da ga termički obradimo. Međutim, da li znate koje sve povrće možemo da jedemo i sirovo, a koje obavezno moramo da obradimo zbog našeg zdravlja. O tome je gostujući na RTS-u govorila je nutricionistkinja Ana Todorović.

"Postoje neka zdravstvena stanja kada sirovo povrće može da bude teško varljivo, pa je više preporučljivo u barenom obliku. To je kada neko ima hronični gastritis, pogotovu u akutnoj fazi, onda preporučujemo samo nešto bareno. Takođe i nakon nekih operativnih zahvata, ali to su zaista neka specifična stanja, ovako za konzumaciju sirovog povrća nema nekih kontraindikacija", navodi nutricionistkinja.

Dodaje da je paradajz zdrav i u sirovom stanju, ali kada je termički obrađen oslobađa se moćan antioksidans likopen i višestruko je koristan, prevashodno za kardiovaskularne pacijente. Jako je zdrav za pluća i kod muške populacije kod prostate, tako da se muškarcima nakon četrdesete godine preporučuje svakodnevno jedna čaša soka od kuvanog paradajza

"Zbog prisustva vitamina i minerala u kupusu, svakako da je jako dobar u svežem stanju, ono što je specifično za kupus je da kada neko ima problem sa štitastom žlezdom (Hašimotom), on je mnogo bolji da se koristi u termički obrađenom stanju.Tikvice u svežem obliku čuvaju sve minerale i vitamine, koru treba skinuti zbog svih tretiranja", navodi Ana Todorović.

Brokoli i karfiol se jedu i sveži, dobro oprani. Pojedini antioksidansi se kuvanjem oslobađaju i pojačavaju, pogotovo u brokoliju. Zato je savet da se brokoli ne prekuva, već da se kratko obari od tri do pet minuta, a da se posle "istušira" hladnom vodom kako bi se sačuvali enzimi koji su dobri za varenje.

"Bebi spanać se više koristi za salate u svežem obliku. Kada govorimo o starijem spanaću i o blitvi, dobro je skuvati ih kratko, zapravo obariti na pari. Gvožđe će bolje da bude iskoristivo za naš organizam i ono što je specifično za spanać i za zeleno povrće je da ima oksalata, pogotovo oko drške, pa drške treba skidati. Oksalati remete apsorpciju gvožđa i kalcijuma i ono što se generalno pravi kao greška je kombinovanje zelenog povrća sa mlekom", naglasila je nutricionistkinja. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading