Nutricionista Ana Todorović preporučuje hranu koja TELO ZAGREVA IZNUTRA
Foto: Shutterstock

 

Poznato je da u toku hladnih zimskih dana rado jedemo supe, čorbe i pijemo čajeve i kuvano vino u želji da nas okrepe i zagreju. Međutim, pojedine namirnice nas same po sebi zagrevaju tako što pokreću cirkulaciju. Sledi spisak hrane koja nas greje, kao i saveti o tome sa čime je treba kombinovati i kako je ispravno pripremiti.

Namirnice

U namirnice koje greju spadaju - kari, čili, đumbir, beli luk, bademi, biber, ren, jagnjeće meso, piletina i divljač, kao i sve vrste roštilja. Od ribe to su: bakalar, losos, tuna, inćuni, riba list i sve vrste dimljene ribe. Šljive i nar, kao i povrće poput šargarepe, celera, repe, cvekle, krompira, zatim suvo grožđe, kakao, orasi, ovčji i kozji sir, parmezan, bundevino ulje, sirće, pečeni luk, komorač i kestenje su poznate namirnice koje greju.

Žitarice

Žitarice poput pirinča, ovsa, heljde, prosa ili spelte su same po sebi neutralne, ali pečenjem ili kuvanjem mogu dobiti i svojstva koja ubrzavaju cirkulaciju, odnosno zagrevaju organizam.

Ovas - Bez obzira na to što spada u žitarice, bogat je mastima, ali i proteinima koji se veoma lako pretvaraju u energiju, a time povećavaju otpornost organizma na hladnoću. Najkorisnije je konzumirati ga celog kako bi se iskoristile sve hranljive materije.

Heljda - Osim što doprinosi zagrevanju organizma, ova žitarica podstiče lučenje hormona endorfina, koji popravlja raspoloženje, a bogata je proteinima i vitaminima B1 i B2. Zbog oporog ukusa dobro je kombinovati je s drugim žitaricama, pogotovo pri pravljenju hleba.

Začini

Začini koji će nas zagrejati jesu: peršun, bosiljak, origano, majčina dušica, pinjoli i cimet.

Majčina dušica - Osim u obliku začina možete je konzumirati i kao čaj.

Komorač - veoma zanimljivog ukusa a, osim što greje, povoljno utiče i na tegobe s varenjem (smanjuje gasove i nadimanje).

Cimet - greje a dijabetičarima je korisna i njegova osobina da snižava šećer u krvi; koristi se kod dijeta za gubljenje kilograma, jak je antioksidans, deluje imunostimulativno, pomaže probavu i varenje, utiče na smanjenje holesterola.

Ljuta paprika - Kapsaicin iz ljute paprike ubrzava cirkulaciju i na taj način zagreva organizam. Pozitivno deluje na rad srca, ublažava bolove i popravlja raspoloženje. Osim toga, podstiče sagorevanje masti i jača imunitet. Ovo povrće dodaje se kuvanim jelima i potažima, a može se koristiti i kao začin. Osobama koje pate od gastritisa može praviti smetnje.

Đumbir - Ova biljka deluje jednako kao i ljuta paprika. Naime, zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo i ubrzava cirkulaciju. Možete ga koristiti kao začin, ali i kao sastojak u brojnim toplim napicima. Najbolje je koristiti koren, ali možete ga naći i u obliku granula za čaj.

 

Primer jelovnika za hladne zimske dane

Doručak

Kaša od kuvanog ovsa - kuvanom ovsu dodati suvo grožđe, par oraha ili badema, malo meda i cimet.

Užina I

Nar ili kakao sa cimetom

Ručak

Domaća pileća supa sa celerom, šargarepom, lukom, paškanatom, dosta bibera ili ren,

krompir kuvan u ljusci, sos od paradajza sa bosiljkom i origanom

Užina II

Kompot od suvih šljiva ili kandirani đumbir sa malo badema

Večera

Piletina sa karijem - izgrilovati pileći file na teflonu, začiniti po ukusu, dodati kari i prodinstan beli luk

Integralni pirinač sa maslinovim uljem  i peršunom

Salata od praziluka, crne i bele rotkve

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading