VELIKA NAUČNA STUDIJA POTVRDILA Čaša ovog napitka dnevno snižava krvni pritisak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako se ne leči duže vreme, visok krvni pritisak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, jer dodatno opterećuje određene organe. Čest krivac za hipertenziju je so, jer natrijum dovodi do toga da telo zadržava vodu, što povećava pritisak na zidove krvnih sudova.


Srčana oboljenja

Zbog toga promena u ishrani može uticati na snižavanje krvnog pritiska, a studije su pokazale da je posebno efikasno redovno pijenje soka od paradajza.

- Studija je pokazala da su osobe sa faktorima rizika za srčana oboljenja koje su svakodnevno pile sok od paradajza imale poboljšane vrednosti dijastolnog i sistolnog pritiska - rekao je dr Džozef Ambani.

Međutim, doktorka je upozorila da je, zbog pomenutog unosa natrijuma, važno da sok bude neslan.

- Svojim pacijentima uvek savetujem da koriste neslani sok od paradajza, kako bi umanjili neželjeno dejstvo natrijuma - naglasio je on. Pomenutim istraživanjem obuhvaćena je 481 osoba iz Kurjame u Japanu, a oni su godinu dana pili neslanog paradajz soka koliko su želeli – prosečna količina je bila 215 mililitara dnevno po osobi, što je nešto manje od jedne šoljice.

Odličan izvor vitamina

Prosečna starost ispitanika bila je 56 godina za muškarce i 58 godina za žene, a utvrđeno je da je krvni pritisak kod učesnika sa nelečenom prehipertenzijom ili hipertenzijom "značajno smanjen".

– Unošenje neslanog soka od paradajza poboljšalo je sistolni i dijastolni krvni pritisak i nivo lipoproteina niske gustine u serumu lokalnog stanovništva Japana sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti – navodi se u zaključku ove studije. Paradajz je odličan izvor vitamina A i C, a bogat je i vitaminom B6, za koji se veruje da razgrađuje homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading