Imate bele naslage na jeziku: Tri trika koja će vam pomoći da rešite ovaj problem
Foto: Profimedia

Kada kažemo da na jeziku imamo bele naslage to znači da se na delu ili celom vrhu jezika stvorio gust, beli omotač od čestica hrane, klica i mrtvih ćelija. To može dovesti do nelagodnosti, lošeg zadaha, dlakavog jezika i lošeg izgleda oralnog zdravlja i higijene. Iako bele naslage na jeziku ne znače nužno ozbiljan zdravstveni problem, one mogu da ukazuju na lošu higijenu zuba, što bi na kraju moglo dovesti do infekcije.

Dr Nirali Patel, oralni implantolog i član Međunarodnog kongresa oralnih implantologa, SAD, u razgovoru za HealthShots otkrila je koji su to kućni lekovi za uklanjanje belih naslaga sa jezika.

– Bele naslage na jeziku mogu biti čest problem. Iako za to može da postoji mnogo uzroka, loša oralna higijena je uglavnom najčešći uzrok – kaže dr Patel.

Da bismo se oslobodili belih naslaga na jeziku, dr Patel savetuje šta kod kuće možemo sami da uradimo.

Ispiranjem slanom vodom

Jedan od najlakših i najefikasnijih kućnih lekova za bele naslage na jeziku je ispiranje slanom vodom. Sve što treba da uradimo jeste da pomešamo kašiku soli sa šoljom tople vode i mućkamo ovaj rastvor u ustima oko 30 sekundi, a zatim ga ispljunemo. So ima antiseptička svojstva koja mogu pomoći da ubijemo bakterije u ustima i smanjimo nakupljanje bele naslage na jeziku.

Probiotici

Konzumiranje hrane koja sadrži probiotike, kao što su jogurt ili kefir, može pomoći u promovisanju zdrave ravnoteže bakterija u ustima. Probiotici mogu pomoći da se smanji rast štetnih bakterija i spreči nakupljanje bele skrame na jeziku.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je prirodni lek koji može da pomogne da neutrališemo kiseline u ustima i smanjimo nakupljanje bakterija na jeziku.Kašika sode bikarbone pomešana sa malom količinom vode, da se napravi pasta, koristi se za pranje jezika. Četkajte nežno kružnim pokretima, fokusirajući se na oblasti gde su bele naslage najizraženije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading