Muči vas helikobakterija? Probajte četiri prirodna leka
Foto: Shutterstock

Helikobakterija (Helicobacter pylori) je vrsta bakterije koja nastanjuje digestivni sistem ivodeći je uzročnik infekcija u stomaku.

U pitanju je spiralna je bakterija koja se nalazi u donjem delu želuca i smatra se izazivačemzapaljenja želuca, čira dvanaestopalačnog creva i, ređe, želuca.

Koren sladića

Ovaj koren često se koristi u narodnoj medicini za čir na želucu, a studija čiji su nalazi objavljeni 2020. godine pokazala je da on ima antibakterijski efekat i pomaže u eliminaciji bakterija.

Kako se navodi, koren sladića deluje i tako što pomaže u sprečavanju da se H. pylori zalepi za ćelijske zidove, kao i zarastanju čira.

Može poboljša varenje i smanji refluks želudačne kiseline, ali je svakako najbolje razgovarati s lekarom o tome treba li koristiti ovaj koren.

Zeleni čaj

Naučna studija iz 2020. godine, koju je sproveo Univerzitet medicinskih nauka u Tabrizu, pokazala je da je sredstvo za ispiranje usta napravljenjeno od ekstrakta zelenog čaja efikasno u sprečavanju rasta helikobakterije.

Kurkumin

Ovaj aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi je antioksidans sa snažnim antiinflamatornim svojstvima.

Studija stručnjaka Medicinskog fakulteta u Krakovu objavljena 2019. u magazinuInternational Journal of Molecular Sciencespokazala je da kurkumin može da smanji upalu i da spreči H. pylori da prodre i ošteti ćelije želuca.

Takođe, otkriveno je da deluje tako što poboljšava protok krvi u pvom području i pomaže u zarastanju oštećenog tkiva želuca.

Med

Utvrđeno je da i med ima antibakterijsko dejstvo i da je koristan kod ove bakterije, a jedna od studija koje to potvrđuju je ona koju su sproveli stručnjaci Državnog univerziteta u Maleziji.

Nije dokazano da može u potpunosti da je ukloni iz organizma, ali može da uspori dalji rast bakterije, a istraživači napominju da je potrebno još studija na ovu temu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading