ŠTA KAD LEKOVI ZA PRITISAK NE POMAŽU Prirodna sredstva za snižavanje hipertenzije (RECEPTI)
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Redovna provera krvnog pritiska je veoma bitna jer se na taj način mogu otkriti zdravstveni poremećaji kojih možda nismo ni svesni.

Ovako se otkriva visok pritisak koji je izuzetno opasan ako se ne leči.

Ignorisanje povišene tenzije ili neadekvatna terapija praćena lošom ishranom sa sobom nose ozbiljne posledice po zdravlje pacijenta.

Uvedite promene u svoj život koje će vam pomoći da se izborite sa ovim problemom i da u budućnosti sprečite nagle skokove tenzije.

ŠTA JE VISOK KRVNI PRITISAK?

Povišen krvni pritisak ili povišena tenzija ili hipertenzija podrazumeva protok krvi kroz arterije uz stvaranje velike sile ili pritiska na njihove unutrašnje zidove.

Ta sila izaziva oštećenja na krvnim sudovima i javlja se rizik od razvoja ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Pored toga, dolazi do poremećenog rada bubrega, dijabetesa ili trajnog gubitka vida.

Dobijena vrednost 120/80, nakon merenja aparatom za tu namenu, smatra se normalnom.

Za svako merenje veće od 140/90 konstatuje se povišen krvni pritisak.

FAKTORI RIZIKA

Za hipertenziju često je odgovoran genetski faktor.

Pored toga ishrana prepuna zasićenih masti i soli kombinovana sa manjkom fizičke aktivnosti takođe može izazvati čest skok tenzije.

Deficijencija pojedinih nutrijenata, najviše vitamina D i kalcijuma, podstiče rast pritiska.

Među ugroženima nalaze se pušači, gojazne osobe i stariji ljudi.

Stresne situacije mogu uzrokovati hipertenziju i osobe koje su često izložene hroničnom stresu uglavnom pate od visokog krvnog pritiska.

KAKO PREPOZNATI POVIŠEN KRVNI PRITISAK?

Hipertenzija je uglavnom asimptomatska i zato nosi epitet ’’tihog ubice’’.

Događa se da bude prisutna godinama i da pacijent sve vreme ne zna dok ne počne češće da kontroliše nivo pritiska u krvotoku.

Znakovi su uočljivi kad krvni pritisak postane ekstremno visok i to su obično jaki bolovi u glavi i grudima, zamućenje vida, problemi sa disanjem i aritmija.

Ako to primetite, važno je da što pre potražite lekarsku pomoć radi sprečavanja potencijalnih komplikacija.

PRIRODNA SREDSTVA ZA SNIŽAVANJE TENZIJE + RECEPTI

1. Beli luk za spuštanje krvnog pritiska

Sa svojim aktivnim sastojcima podstiče telo da proizvodi azotne okside i time širi krvne sudove i opušta mišiće. Ovako se spušta krvni pritisak i snižava nivo holesterola u krvotoku, a samim tim i sprečava razvoj opasnih kardiovaskularnih oboljenja.

U 200ml vode staviti 3 izgnječena čena blog luka. Neka sve ključa 5-6 minuta. Procediti tečnost kada se malo prohladi i dodati joj sok od pola limuna. Popiti svakog jutra pola sata pre obroka.

2. Hibiskus poseduje blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove

Izuzetno je lekovit i aromatičnog ukusa, a najpoznatiji je po blagotvornom dejstvu na srce i krvne sudove. Uspešno spušta tenziju i nivo holesterola i triglicerida u krvotoku.

Od velike je pomoći gojaznim osobama jer podstiče gubitak suvišne telesne težine. Takođe, hibiskus poboljšava zdravlje jetre i tretira bakteriološke infekcije.

Kašiku sušenih cvetova hibiskusa prelijte sa 200ml vrele vode koja je prethodno proključala. Procediti čaj posle 30 minuta stajanja. Piti najviše 3 šolje dnevno.

3. Bosiljak je sjajan za povišen krvni pritisak

Daje savršen ukus mnogim jelima i služi kao sjajan lek za povišen krvni pritisak. Zahvaljujući sastojku eugenolu, ova biljka ne dozvoljava određenim supstancama da sužavaju arterije.

Preporučuje se korišćenje svežeg bosiljka prilikom tretiranja hipertenzije. Slobodno ga možete koristiti i kao prirodnu zamenu za so.

Napravite smuti tako što ćete u blender sipati sok od 8 ceđenih narandži, šolju svežih listova spanaća i 5-6 listića bosiljka. Popiti za doručak ili iskoristiti kao užinu.

4. Đumbir kao preventivno sredstvo za hipretenziju

Koristi se radi poboljšanja cirkulacije i kao preventivno sredstvo za hipertenziju. njegov koren u svežem obliku ili u prahu opušta zidove krvnih sudova i sprečava stvaranje oštećenja na tkivima od kojih su oni izgrađeni.

Osim što povoljno utiče na rad svih organa kardiovaskularnog sistema, đumbir deluje protivupalno, reguliše nivo glukoze i holesterola u krvi i stimuliše varenje.

Svako jutro popijte čašu mlake vode u koju ste dodali kafenu kašičicu đumbira u prahu.

5. Cimet opušta krvne sudove i vraća krvni pritisak u normalno stanje

Širi i opušta krvne sudove i vraća krvni pritisak u normalno stanje. Antioksidanti u njegovom sastavu i protivupalno delovanje održavaju čitav krvotok zdravim i omogućavaju pravilan transport svih hranljivh materija kroz organizam.

Korišćenjem cimeta lakše ćete skinuti višak kilograma i održati tolerantne vrednosti glukoze u krvi. Postoje dve vrste cimeta: cejlonski i kasija (kineski) cimet.

Cejlonski cimet se smatra kvalitetnijim i lekovitijim. Svakog dana popijte šolju niskomasnog jogurta u koju ste dodali pola kašičice cimeta u prahu.

6. Peršun za problem visoke tenzije

Idealan je za sve koji žele da brzo i uspešno reše problem visoke tenzije.

U njemu se nalazi i obilje vitamina C koji sprečava pojavu ozbiljnih srčanih oboljenja i istovremeno održava imunitet jakim i stabilnim.

Stavite na ringlu sud sa 250ml vode da provri. Tom vodom prelijte ¼ šolje svežeg i sitno iseckanog peršuna.

Procediti čaj posle 10 minuta stajanja i dodati par kapi limuna. Konzumirati svaki dan i to po dve šolje.

7. Borovnica sprečava rast krvnog pritiska

Čuva vaše krvne sudove i sprečava rast krvnog pritiska. Borovnice su prepune minerala i vitamina korisnih za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

85% sadržaja ploda je voda, a pored nje su prisutna vlakna, vitamin C, vitamin K, mangan i mnogi drugi nutrijenti.

Izblendajte šolju svežih plodova borovnice, jedan oljušten kivi, 6 svežih ili smrznutih plodova jagode i pola šolje svežih listića mente. Konzumirajte ovu smešu svakog dana.

8. Cvekla je od velike pomoći kod tretiranja hipertenzije

Impresivna biljka i vitaminska bomba. Blagotvorno deluje na celokupno ljudsko zdravlje, a pored svega je od velike pomoći kod tretiranja hipertenzije.

Deluje nekoliko sati nakon konzumira i nivo krvnog pritiska dugo održava u normali. Cvekla pozitivno utiče i na stanje digestivnog trakta i nervnog sistema. Sprečava i nekontrolisan rast kancerogenih ćelija.

Povremeno napravite salatu od 300g rendane cvekle, pola kašičice seckane mirođije, kašike maslinovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka.

9. Laneno seme snižava krvni pritisak

Snižava krvni pritisak, a takođe i nivo holesterola i glukoze u krvotoku.

Svaka semenka je prava riznica omega-3 masnih kiselina koje su veoma važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Redovan unos smanjuje opasnost od infarkta. Takođe, seme lana u sebi sadrži i vlakna pa se zato lako vari nakon kozumiranja.

Izgnječite jednu bananu i dodajte joj supenu kašiku semenki lana. Jedite ovo često za užinu da bi rešili problem hipertenzije.

10. Glog spušta povišen krvni pritisak

Jača srčani mišić i spušta povišen krvni pritisak opuštajući arterije.

Pripremite džem od gloga tako što ćete pomešati 1kg šećera sa vodom da bi prvo dobili proziran sirup.

U njemu prokuvati 1kg bobica gloga, a zatim skloniti s vatre i ostaviti da sve stoji na tamnom mestu 12 sati.

Ponovo staviti smešu na vatru da se kuva uz dodatak kesice vanil šećera i kesice limuntusa. Posle 25 minuta kuvanja prohladite džem i napunite tegle. Pojedite svaki dan 1-2 kašike džema od gloga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading