DA LI JE GOJAZNOST BOLEST Dr Stojanović otkriva u kom slučaju se uvode lekovi za smanjenje težine
Foto: Printscreen/RTS

Oko 30 odsto Srba ima problem sa gojaznošću, a koji je jedan od najvećih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, respiratorne probleme i dijabetes.

Postavlja se pitanje da li je onda gojaznost zapravo bolest i koja je razlika između nje i prekomerne težine, kao i koji su lekovi i terapija preporučeni u borbi protiv gojaznosti?

Doktor Radan Stojanović gostujući na K1 TV objasnio je da je gojaznost bolest i to hronična, koja je povezana sa ostalim faktorima rizika. Kako je rekao, u borbi protiv gojaznosti nisu samo lekovi važni, već  i nefarmakološke mere poput "bušne kašike", odn. jesti manje i dozirane fizičke aktivnosti, a onda na kraju dolaze lekovi. Doktor se osvrnuo i na indeks telesne mase (BMI) koji se računa tako što se ukupna težina podeli sa visinom na kvadrat.

"Indeks telesne mase od 25 do 29 se smatra prekomernom telesnom masom i za muškarce i za žene srednje životne dobi. Indeks 30 i više smatra se gojaznošću", objasnio je dr Stojanović i dodao da je upravo kriterijum za uvođenje lekova određeni indeks telesne mase.

Pa tako, lekovi se uvode u dve situacije: Prvo, kada je BMI veći od 30. Drugo, kada je on veći od 27 i pritom kod pacijenta postoje još neki od komorbiditeta, kao što su na primer arterijska hipertenzija ili dijabetes.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading