SPREČAVA BROJNE BOLESTI Ovo jelo koje Srbi obožavaju, proglašeno je za najzdravije na svetu, evo i zbog čega
Jutjub/ Jelena Bekvalac

Palenta ili kačamak je jelo koje je nastalo u severnoj Italiji. Narodni naziv za palentu je kačamak i od davnina se smatra seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, palenta se takođe vrlo lako priprema i može se konzumirati na različite načine u kombinaciji sa različitim namirnicama.

Reč je o obroku koji se pravi od bele ili žute kukuruzne krupice. Kukuruzno brašno ili griz veoma pozitivno utiču na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i da je može konzumirati svako bez obzira na godine. Idealan je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojoj težini ili za one koji imaju problema sa digestivnim sistemom.

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, hranljivih materija i vitamina potrebnih telu za normalno funkcionisanje. Palenta odlično utiče na prevenciju raznih bolesti, kao i na celokupno zdravlje ljudi. U svom sastavu sadrži prirodne masti, tj. karitenoidi i upravo ove zdrave masti zaslužne su za moć palente koja podstiče bolje i bolje funkcionisanje creva.

Palenta je odlična u oslobađanju od viška kilograma, jer utiče i na dobro i zdravo varenje. Kukuruz je odgovoran za sve prednosti ovog ukusnog jela. Odmah posle pšenice i pirinča, kukuruz se smatra najvažnijim žitom na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ispunjava ljudsko telo dugotrajnom dobrom energijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki broj hranljivih materija. Ovo brašno je odličan izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Takođe se može pohvaliti visokim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući kukuruzu koji sadrži palenta, ima vrlo malo kalorija, zbog čega je idealan obrok za mršavljenje. To je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju deci. 100 g palente sadrži oko 380 kalorija.

U svom sastavu sadrži samo prirodne supstance, tako da su njegovi ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i decu. Zdrav obrok koji će im se svideti, posebno ako se kombinuje sa jogurtom ili nekim povrćem koje vole mališani.

Drugi razlog zašto je ovaj obrok idealan za decu je taj što palenta sprečava nagli pad imuniteta. Smanjenje rizika od raka je jedna od prednosti koje palenta pruža ljudskom telu. Naučno je dokazano na jednom univerzitetu u Americi da se konzumiranjem kačamaka rizik od ove gadne bolesti značajno smanjuje. Palenta će smanjiti rizik od raka debelog creva, kao i pojavu hemoroida.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading