Ako se ne pripremite pre skijanja, povrede su neminovne! Evo kako da sprečite da odmor provedeteu bolnici
Foto: Shutterstock/Shutterstock

 

Skijanje je veoma zanimljiva aktivnost, ali isto tako može i da dovede do ozbiljnih problema, upozoravaju iz ordinacije Master Physical. Povrede koje nastaju zbog pada su uglavnom povrede kolena i to 45 odsto, zatim povrede ramena, ključne kosti, leđa, šake.

Kako sprečiti povrede

Glavni faktori koji sprečavaju padove su veština i iskustvo, kao i fizička spremnost skijaša. Najveći broj povreda se dešava pred kraj dana kada je veći zamor i slaba izdržljivost mišića koji igraju ključnu ulogu.

Pre odlaska na skijanje bilo bi dobro uraditi procenu osnovnih obrazaca kretanja, a zatim specifičnih obrazaca za dati sport, na osnovu kojih se utvrđuje koji su motorni obrasci suboptimalni.

Radeći na njima kroz odgovarajući plan i program vežbi bićete spremni za početak skijaške sezone. Smanjićete rizik od povreda, a povećati vreme uživanja u skijanju. Akcenat se daje vežbama nogu i  trupa, a nešto manje onima za rameni pojas i ruke.

Šta trening ili priprema treba da sadrži

- Funkcionalni trening snage za mišiće karlice, trupa i nogu.

- Trening fleksibilnosti, koji se fokusira na mišice nogu i trupa kako bi telo ostalo gipko.

- Trening propriocepcije i balansa koji ima dvojaku ulogu - pripremu tela za nestabilne i nepredvidljive uslove koji se mogu javiti na ski-stazi, kao i prevenciju povreda, a pogotovu povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena i meniskusa, kroz pilates, jogu, bossu lopte i druge rekvizite.

- Specifični skijaški trening koji simulira stvarne skijaške pokrete, razvija eksplozivnu snagu i brzinu nogu i trupa potrebnu za skijanje.

- Sveobuhvatni aerobni trening koji obuhvata plivanje, trčanje, skakanje.

Ako se ne pripremite pre skijanja, povrede su neminovne! Evo kako da sprečite da odmor provedeteu bolnici

Shutterstock

 

 

Zašto je bitno zagrevanje

- Mišići rade bolje kada su topliji

- Povećaćete dotok krvi i kiseonika u mišiće

- Zglobovi se bolje kreću uz manje opterećenje ligamenata i mišića

- Nervni impulsi se ubrzavaju

Kako se zagrejati

Pre nego što obujete skije, 15 do 20 minuta lagano trčite u mestu. Istegnite trup, ruke i posebno noge. Preporuka je da prvi spust bude lagan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading