SVINJSKO MESO ŠTITI OD PREHLADE Nutricionistakinja Rapajić koja hrana mora biti na jelovniku jer ne postoji zamena
Foto: Printscreen/RTS

Zbog povećanja cena osnovnih životnih namirnica, voća, povrća, mesa, mlečnih proizvoda, neki ljudi se odlučuju da iz ishrane izbace omiljene namirnice. Ali, kako na sve to reaguje organizam i šta ne bi trebalo da nedostaje na trpezi, gostujuću na RTS-u objasnila je nutricionistakinja Marija Rapajić.

Ona se na početku osvrnula na nepotrebne grickalice i istakla kako su to upravo grickalice i slatkiši: "Voće ne možemo da izbacimo. U temelju piramide su žitarice, tako da ni njih ne možemo da izbacimo".

"Treba da biramo žitarice koje su najzdravije. Njih uvek ima na akciji po marketima - to je pirinač, integralno brašno koje može i dugo da stoji ukoliko se skladišti pravilno", savetovala je Marija i dodala da su najbolja zamena za meso, jaja.

"Jaje je najhranjivija potreinska namirnica. Ono sadrži ovoalbumine, ovoglobuline, kao i biotin koji utiče u sintezi holesterola i ima 100% proteinsku iskoristivost. Ukoliko nemamo novac da kupimo meso, detetu možemo da damo jaje. U toku nedelje je preporučljivo od dva do šest jaja", rekla je ona i dodala da je najjeftinije svinjsko meso od buta koje je u zimskom periodu zdravo jer sadrži masne kiseline - zaštitini faktor za respiratorne infekcije. Nutricionistkinja Rapajić dodala je da je s druge strane, juneće meso svakako najskuplje.

Što se tiče ribe, ona nema adekvatnu zamenu, ali u šaci badema ili mlevenom lanenom semenu mogu se isto pronaći nezasićene masne kiseline. Takođe, nutricionistkinja je savetovala da se riba barem jednom nedeljno nađe na dnevnom meniju.

"Moj savet je da na selu kupujemo proizvode, jer je tamo hrana i jeftinija i kvalitetnija", savetovala je Marija za kraj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading