Najvažniji obrok u danu: Ako želite da budete zdravi i vitki, ne pravite ove greške za doručak
Foto: Shutterstock

Postoji i još nekoliko loših navika kada je u pitanju doručak, a upravo one mogu uticati na usporavanje metabolizma što će u konačnici sigurno sprečiti gubitak kilograma, piše Hindustan Times.

Ne pazite na ravnotežu namirnica

Važno je da napravite dobar, zdrav i uravnotežen doručak sa nutricionističke tačke gledišta.

"Tanjir mora da sadrži važne skupine namirnica kao što su složeni ugljeni hidrati, visokokvalitetni proteini, zdrave masti, šareno voće ili povrće. Uravnoteženi obroci prepuni su nutrijenata koji su neophodni telu za brzi početak dana i popunjavanje zaliha hranjivih stvari u telu, aktiviranje učinka termogeneze hrane i uravnoteženje hormona", govori nutricionistkinja Heriprija N.

Kasno jedete

"Doručak bi u idealnom slučaju trebalo da jedemo prvih sat vremena nakon buđenja. Jutarnji obrok pojedinca utiče na njegov obrok za ostatak dana. Osoba je sklona prejedanju tokom dana ako je odložila doručak", rekao je nutricionista Raš Kan.

Preskačete doručak

"Preskakanje doručka jedna je od najvećih grešaka koje ljudi prave. To definitivno nije zdrava opcija jer usporava metabolizam, što je ključno za mršavljenje", objašnjava Kan.

Ne jedete dovoljno proteina

Protein je jedan od najvažnijih nutrijenata za mršavljenje. Budući da vam pomaže da se duže osećate sitima, izbegavajte prejedanje. Započinjanje dan sa proteinima pomoći će vam da se osećate energično i manje gladno tokom dana.

Pijete kafu odmah nakon doručka

Mnogi od nas žude za kafom ili čajem nakon doručka. No, kafa i čaj sadrže kofein, heterozide koji su antinutrijenti i koji inhibiraju apsorpciju hranjivih sastojaka poput kalcijuma i gvožđa.

"Umesto toga uživajte u šoljici čaja ili kafe pola sata nakon glavnih obroka", tvrdi Heriprija N.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading