Bogat hranljivim sastojcima: Evo zbog čega je važno da pijete jogurt svaki dan
Foto: Pixbay

Bez obzira da li odaberete običan, čuveni grčki, obogaćeni ili nemasni, jogurt je užina bogata hranljivim sastojcima koja će vam dati izdašnu količinu kalcijuma i proteina, zajedno sa vitaminima i mineralima, uključujući kalijum, fosfor i magnezijum.

U stvari, samo jedna šolja običnog jogurta sa niskim sadržajem masti obezbeđuje više od 400 mg kalcijuma - skoro polovinu vaših dnevnih potreba.

Pored toga, jogurt blagotvorno utiče na ceo organizam, a posebno pomaže kod sledećih stanja:

Sprečava osteoporozu

Visok sadržaj kalcijuma, magnezijuma i vitamina D3 u jogurtu povećava koštanu masu i jača zdravlje skeleta.

Doprinosi zdravlju creva

Jogurt sadrži žive mikroorganizme (nastale fermentacijom mleka) koji regulišu ravnotežu crevne flore, što je važno za pravilno funkcionisanje creva i izbegavanje gastrointestinalnih tegoba. Pored toga, pokazalo se da jedna od bakterija u jogurtu, laktobacilus, potiskuje proizvodnju enzima koji pogoduju rastu malignih tumora u debelom crevu.

Pomaže u gubitku težine

Kada je unos kalcijuma iz hrane visok, povećava se njegova koncentracija u krvi, što rezultira smanjenjem lučenja hormona kalcitonina, čija je biološka uloga da smanji lipolizu i poveća skladištenje masti (triglicerida) u masnom tkivu. Ova činjenica inhibira skladištenje masti (triglicerida) u masnom tkivu i ubrzava proces lipolize.

Jača imuni sistem

Vitamin D3 i kalcijum koje jogurt sadrži u izobilju, pored važnog doprinosa zdravlju kostiju i dobrom funkcionisanju štitne žlezde, učestvuju i u jačanju odbrambenih snaga organizma. One su esencijalne komponente za sve imune ćelije, a posebno za fagocite, koji vezuju i neutrališu sve patogene supstance. Pored toga, visok sadržaj vitamina A i vitaminima B (B1, B2 i B12) rezultira dodatnom zaštitom zdravlja vašeg imunog sistema.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading