žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Čajevi sadrže biljna jedinjenja koje se zovu katehini i koja, prema istraživanjima, mogu da utiču na ubrzavanje metabolizma. Katehini brže razgrađuju masti i podstiču sagorevanje kalorija. Iako je neophodno još istraživanja, i sada se može reći da neki od čajeva zaista imaju potencijal za borbu sa viškom kilograma.

Zeleni čaj

Većina razgovora o čajevima i njihovom uticaju na gubitak težine obično počinje od zelenog čaja, i to ne bez razloga. Naime, iako su studije koje su do sada rađene ograničene, ima ih najviše upravo o pozitivnim dejstvu zelenog čaja. Anketa sprovedena na oko 1.200 muškaraca i žena na Tajvanu, otkrila je da su oni koji su pili dve šoljice zelenog čaja dnevno, više od 10 godina, imali manji procenat telesne masti kao i manji obim struka, u odnosu na one koji ga nisu konzumirali.

Druga istraživanja skreću pažnju na još direktniju vezu. U jednoj maloj laboratorijskoj studiji, 10 zdravih muškaraca sagorelo je od 63,5 do 200 kalorija za 24 sata nakon što su uzeli dodatak ekstrakta zelenog čaja tri puta dnevno. U danima kada su uzimali placebo, nije bilo sličnog sagorevanja masti. Pretpostavlja se da efekti sagorevanja kalorija iz zelenog čaja mogu da budu kombinacija dejstva EGCG i kofeina. Oni udruženi, kako se navodi u pojedinim istraživanjima, direktno ciljaju masne ćelije.

Crni čaj

Kada se uberu, listovi crnog čaja oksidiraju. Taj proces pojačava dejstvo polifenola i teaflavina, i naziva se fermentacija. Upravo on je odgovoran i za korisno dejstvo sagorevanja masti. Poznata je studija u kojoj su se muškarci i žene, koji su pili tri šoljice crnog čaja u prahu dnevno, gojili manje i smanjili obim struka posle tri meseca konzumiranja, u poređenju sa onima koji nisu.

Polifenoli takođe utiču i na bolju crevnu floru. U studiji objavljenoj u septembru 2017. u časopisu European Journal of Nutrition, istraživači su hranili grupu gojaznih miševa hranom sa visokim sadržajem masti i šećera. U nju su dodavali ekstrakte crnog čaja. Posle četiri nedelje, životinje iz ove referentne grupe su imale istu težinu kao grupa miševa hranjena namirnicama sa niskim sadržajem masti. Kada su uzeti uzorci iz creva, otkriveno je da grupa koja je imala kontakt sa crnim čajemi ima manje loših crevnih bakterija, koje su povezane sa gojaznošću. Naučnici su optimistični, i očekuju više istraživanja na ljudima.

Hibiskus

Ekstrakt hibiskusa delotvoran je u prevenciji visokog krvnog pritiska i visokog holesterola, kažu određene studije. Takođe, ovaj popularni čaj može da pomogne u održavanju težine na zadovoljavajućem niovu. U jednoj studiji, gojazne odrasle osobe koje su konzumirale ekstrakt hibiskusa 12 nedelja, imale su smanjenje telesne težinu i indeksa telesne mase, manje masnoće u telu, kao i smanjen obim kukova i struka, u poređenju sa kontrolnom grupom. Istraživači su ove prednosti pripisali korisnim biljnim jedinjenjima u ekstraktu hibiskusa. Nažalost, trenutna istraživanja su ograničena samo na ekstrakt hibiskusa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading