VEĆINA SRBA OVAJ LEK UZIMA KAO BOMBONE Farmaceutkinja Šipetić o čestim greškama, a doza je najopasnija
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/tvK1

Kada nas nešto zaboli, da li je to u pitanju glava, stomak ili nešto treće, ljudi često imaju naviku da posegnu za lekovima protiv bolova. Jedan od najpoznatijih je paracetamol. Upravo je o njemu gostujući na K1 televiziji govorila magistar farmacije Tatjana Šipetić.

Kako je istakla, ovaj lek se često koristi za ublažavanje bolova, slabih ili srednje jakih, kao i za smanjivanje temperature. Izdaje se bez recepta i može da se dobije uz preporuku farmaceuta.

"Ono što je jako bitno kod paracetamola jeste da mora striktno da se vodi računa o načinu doziranja. To znači, da on može maksimalno da se uzima u četiri dnevne doze, a razmak između dve doze mora da bude četiri sata ili više.

Takođe, ukoliko bol prestane ne trebate da pijete treću i četvrtu dozu", savetovala je Šipetić i dodala da ga ne treba biti ni duže vreme ukoliko bol ne prestaje. Upravo to je signal da treba da se obratite lekaru. Kako je napomenula farmaceutkinja, paracetamol ima i svoju maksimalnu dozvoljenu dozu. Njega ne smete uzimati u količini većoj od četiri grama, a ukoliko se ona prekorači, može da dođe do oštećenja jetre.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading