Pomozite joj da bolje radi: Čajevi koji pomažu u regeneraciji jetre
Foto: Shutterstock

Jetra igra ključnu ulogu u varenju hrane i preradi hranljivih materija. Naravno, jetra je i organ odgovoran za detoksikaciju i čišćenje tela, reguliše nivo šećera u krvi i proizvodnju proteina koji su nam potrebni za stvaranje krvne plazme i proizvodi žuč, ključnu za proces varenja. Drugim rečima, zdrava jetra treba da bude prioritet za svakog čoveka. Nažalost, savremeno doba beleži porast obolelih od neke bolesti jetre. Zbog toga se savetuje i korišćenje biljnih čajeva jer ovi prirodni saveznici brzo obnavljaju oštećenu jetru, a neki od najdelotvornijih biljnih čajeva za regeneraciju jetre su mlečni čičak, sladić, kurkuma, koren maslačka i artičoka.

Mlečni čičak

Jedna od najpoznatijih biljaka za regeneraciju jetre je mlečni čičak. To je zbog jednog od njegovih aktivnih sastojaka – silimarina, grupe jedinjenja koja deluju kao antioksidansi, smanjujući upalu i štiteći jetru od oštećenja. Ovi antioksidansi pomažu jetri da se obnovi i mogu da uspore  napredovanje bolesti jetre poput hepatitisa. Čaj od čička takođe pomaže u zaštiti jetre od oštećenja alkoholom, zbog čega se tradicionalno koristi kao lek za mamurluk.

Sladić

Čaj od sladića ili slatkog korena ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje, pa i za efikasnije funkcionisanje jetre. Kao i mlečni čičak, sladić deluje protiv upala i pomaže u zaštiti jetre od posledica konzumiranja previše alkohola. Njegova glavna aktivna komponenta je glicirizin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva pored borbe protiv upale. Glicirizin takođe pomaže u suzbijanju enzima povezanih sa oboljenjem jetre i sprečava oštećenje organa.

Kurkuma

Kurkuma je dobro poznato antiinflamatorno sredstvo, tako da ne čudi da je podjednako dobra za jetru kao i za srce i mozak. Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume i obezbeđuje joj mnoge od njenih zdravstvenih „moći“. Istraživanja su otkrila da uzimanje kurkumina može značajno da smanji masnoće u jetri i loš LDL holesterol, održavajući jetru zdravom a simptome bolesti jetre lakše podnošljivim.

Koren maslačka

Travari cene maslačak zbog mnogih zdravstvenih prednosti, koje pomažu u regeneraciji jetre. Maslačak sadrži polisaharide, koji povećavaju proizvodnju žuči i štite jetru od oštećenja nakon konzumiranja većih količina alkohola. Takođe deluju kao antioksidansi, ublažujući upalna stanja i održavajući jetru zdravom. Maslačak je dobar diuretik te lako eliminiše višak vode, soli i toksina iz organizma, a pomaže i čišćenju jetre i pluća.

Artičoka

Artičoka je ukusan dodatak bilo kojoj mešavini biljnog čaja i zapravo je vrsta čička. Odlična je za poboljšanje rada jetre, jer listovi artičoke pomažu u zaštiti od oštećenja i podstiču proizvodnju žuči. Artičoka takođe odlično regeneriše jetru u smislu da pomaže da novo tkivo brže izraste. U pogledu koncentracije antioksidanata i antioksidativnog kapaciteta artičoke su jedno od najbolje rangiranih povrća, a poznato je da antioksidanti igraju značajnu ulogu u zaštiti ćelija od preranog starenja i disfunkcije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading