"TO JE KAO DA STE SIPALI KISELINU U ŽELUDAC" Nutricionista otkriva zašto je loše popiti sodu bikarbonu ako se prejedete
Foto: Printscreen/RTS

Ljudi se tokom praznika vode parolom "daću sebi oduška", pa tih nedelju ili više dana konzumiraju tešku hranu koja, u kombinaciji sa svim propratnim poslasticama, alkoholom, gaziranim i negaziranim sokovima u stomaku stvara osećaj težine, konstantne nadutosti i tromosti. Kako biti umeren u svemu i kako da olakšamo posledice prejedanja, otkrila je nutricionistkinja Marija Rapajić.

Postoji način da postanemo umereni u svemu, pre svega tako što ćemo započeti dan jačim doručkom.

"Prvo, čim ustanete ujutru, doručkujte, i tako ćete izbeći prejedanja u toku dana. Znači, redovni obroci, mali obroci, pet obroka – tri bazična i dve užine – i to je jedini način da ne bude prejedanja", naglašava nutricionistkinja.

Ne postoji zdrava i "bolesna" hrana, dodaje Rapajićeva, jer svaka hrana je zdrava ukoliko je umerena.Tako da i to praseće pečenje koje će se ovih dana naći na trpezama, nije nezdravo ukoliko se zaustavimo na jednom parčetu.

"Do problema dolazi ukoliko sednemo i pojedemo kilogram. Onda ti kilomikroni masnoće mogu da se natalože na krvnim sudovima, doći će do hipertenzije, doći će do povišenog holesterola – i to već postaje opasno. Ali ako se i za tu novogodišnju noć ili božićni ručak prejedemo, nije strašno, ako to bude samo tog dana, a već sledećeg dana se uobročimo i nastavimo normalan režim ishrane", istakla je.

Alkohol i slatkiši

Problem je i to što alkohol konzumiramo uz hranu, što je pogrešno, napominje nutricionistkinja. Čašu vina bi trebalo popiti pola sata pre obroka, kao i tečnost, jer svaku tečnost koju unesemo uz hranu razređuje hlorovodoničnu kiselinu u želucu i usporava se varenje, samim tim i metabolizam masti, objašnjava Rapajićeva. Zato je najbolje piti pola sata pre i pola sata posle jela.

Pošto će doći i do povišenog nivoa šećera u krvi, tokom praznika trebalo bi da biramo hranu sa nižim glikemijskim indeksom, što naravno, za Novu godinu i Božić nije jednostavno.

Pomažu li gazirana pića i soda bikarbona kada se prejedemo?

Pošto gazirana pića sadrže sodu, nama deluje da nam to ubrzava varenje i da nam je lakše, a u stvari nije, napominje nutricionistkinja.

Narodnim jezikom rečeno, za želudac je to isto kao kada prospemo nešto masno, a preko toga pospemo kiselinu. Ona će da pokupi to, ali talog će da ostane. Tako se i u našem organizmu ustvari talože ti otrovi, kada popijemo gazirano piće, objašnjava nutricionistkinja. Isto se dešava i kada uzmemo sodu bikarbonu. Moramo pustiti da se hrana svari na prirodan način.

Bolje je popiti čašicu nekog gorkog pića sa travama, jer ono pomaže da se hrana brže razgradi na prirodan način.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading