NAŠE PRABAKE SU ZNALE Uzmite dnevno 50 grama ove namirnice i izbacuje sve otrove iz tela
Foto: Youtube/Printscreen

Masna jetra je bolest novog doba. Pretpostavlja se da skoro da nema odrasle osobe koja nema zamašćenu jetru u nekom procentu. Masna jetra nastaje nagomilavanjem masti, najčešće kao uzrok nezdrave ishrane.

Druga oboljenja jetre, lekovi, gojaznost, hepatitis i alkoholizam mogu uticati na pojavu masne jetre.

Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vekovima je da je surutka najbolji prirodni lek za jetru. Da biste sprečili taloženje masnoća u ćelijama jetre, potrebno je da redovno jedete jednu namirnicu koju u Srbiji svi vole. Reč je o siru, i to mladom! ​​​​​​​

Mnoge nezdrave navike kojima je većina nas sklona mogu da dovedu do deponovanja masnoća u ćelijama jetre. Da bi se sprečilo i smanjilo taloženje masti, dovoljno je uvesti sveži sir u ishranu, napomenula je nutricionistkinja Nurija Dijanova.

Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina veoma dobro deluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa.

“Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri. Naučno rečeno, možemo reći da sveži sir poboljšava metabolizam ćelija jetre”, objasnila je nutricionistkinja.

Da bi se postigao lekoviti efekat, dnevno je potrebno da se jede najmanje 50 grama mladog sira. Inače, možete ga jesti uz sva tri obroka dnevno, s tim da je muškarcima, zbog njihovih proporcija, potrebno i više od 50 grama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading