HAJDUCI SU SA NJOM VIDALI RANE Naše bake su znale  da nema boljeg leka za jetru i gušteraču od ove biljke
Foto: Printscreen/tvrts

Hajdučka trava u brojnim kulturama uživa poseban status i to sa razlogom. Jaka antiseptička dejstva čine je savršenom za lečenje rana i povreda, kao čaj ublažava grčeve u crevima i želucu, a pomaže i kod regulisanja ciklusa kod žena. 

Lekovito delovanje hajdučke trave

Čisti i jača krv i probavne organe. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u krstima i leđima, neredovnih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva...

"Cvet i list hajdučke trave sadrže esencijalna ulja, koja kada se destiluju budu plave boje i sadrže brojne supstance, poput tanina, koji imaju snažno antiseptično dejstvo", kaže novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

Čaj za probavu i ženske probleme

Prema njegovim rečima, hajdučka trava je izuzetno lekovita biljka i sadrži pregršt aktivnih supstanci. Zbog toga što sadrži esencijalna ulja ne bi je trebalo kuvati. Čaj od nje se priprema prelivanjem, nikako kuvanjem.

"Lekovita svojstva imaju cvetovi i listovi. U cvetovima ima više aktivnih supstanci. Kada se dobro prosuše, možete ih čuvati u suvim teglama na tamnim mestima. Jednu supenu kašiku sušenih cvetova i listova prelijete ključalom vodom, promešate, poklopite i ostavite da stoji najmanje 20 minuta. Čaj se pije nezaslađen i pre jela", objašnjava Antonijević.

U ovom obliku se, pre svega, koristi za lečenje organa za varenje i smirivanje probavnog trakta, a u toj ulozi se može kombinovati sa nevenom. Pomaže i kod gastritisa u kombinaciji sa drugim gorkim aromatičnim biljkama, poput pelina i kantariona.

Zajedno sa smiljem i nanom preporučuje se osobama koje imaju problema sa funkcionisanjem jetre.

Antonijević je naveo i da se može koristiti za lečenje organa za mokrenje, a posebno je poznata po blagotvornom uticaju na žensko zdravlje, jer u kombinaciji sa virkom se preporučuje za uređivanje ciklusa.

Zbog toga se čaj od hajdučke trave preporučuje za ublažavanje bolova tokom PMS-a i smanjivanje krvarenja.

Kako napraviti uljni macerat za kožu

Destilovano ulje od hajdučke trave zahteva malo komplikovaniji proces pravljenja, ali uljni macerat, koji je takođe veoma koristan, lako se pravi i u kućnim uslovima.

Potrebna je osušena hajdučka trava i noseće ulje, poput hladno ceđenog suncokretovog ulja.

Suve listove i cvetove treba skinuti sa stabljike i staviti u teglu, a onda naliti ulja da u potpunosti prekrije biljni materijal. Posle toga treba zatvoriti teglu i ostaviti je na tamnom i hladnom mestu 40 dana.

Nakon tog perioda treba procediti ulje kroz sterilnu gazu i čuvati u sterilizovanim teglama od tamnog stakla.

Uljni macerat hajdučke trave deluje veoma blagotvorno na kožu i može da se upotrebljava za tretiranje svih vrsta rana, posekotina i opekotina. Odličan je i za ekceme i hemoroide.

Kada se koriste uljni macerati, njih treba nanositi na prethodno ovlaženu kožu, jer se onda mnogo lakše upijaju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading