JAČA KRVNE SUDOVE I REGULIŠE PROBAVU Ova vočka je odlična za srce i za gubitak kilograma
Foto: Bakina kuhinja

Sezonske biljke su pune vitamina i minerala, bogate sastojcima čija je uloga da ojačaju naš imunitet. Uprkos naglim promenama toplog i hladnog vremena i dolasku kraćih dana sa manje sunca, koji takođe snažno utiču na naše raspoloženje, jesenje boje donose mnogo ukusnih i zdravih plodova.

Sezonske biljke su pune vitamina i minerala, obiluju sastojcima čija je uloga da ojačaju naš imunitet, prevaziđu promene i stanja organizma izazvane njima i pripreme organizam za zimske uticaje.

Dobar izbor namirnica utiče na bolji kvalitet sna, nivo fizičke aktivnosti, koncentraciju i pomaže u prevenciji umora na prirodan način. Jedna od takvih namirnica je dunja. Ovo ukusno voće ima mnogo lekovitih sastojaka. Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Retko se konzumira svež, ali se od dunje može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko.

Pomaže gubitak kilograma

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.

Dobre su za varenje

Dunje mogu pomoći u lečenju čira na želucu, dijareje i problema sa varenjem. Kompot od dunja veoma blagotvorno deluje na stomak i reguliše probavu.

Oni utiču na zdravlje srca

Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za sprečavanje začepljenja arterija. Kalijum u dunji snižava krvni pritisak, a vitamin C koji se nalazi u dunji blagotvorno deluje na zdravlje srca.

Povoljno utiče na krv

Visok sadržaj gvožđa, dunja sprečava anemiju i povoljno utiče na krvnu sliku. Odličan za jačanje imuniteta Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imuni sistem, što je posebno važno u sezoni prehlada i gripa, ali i sada kada vlada pandemija korona virusa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading