Ima brojna lekovita svojstva: Soda bikarbona može da poboljša vaše zdravlje
Foto: Pixbay

Evo na koji način ovaj jednostavan napitak može pomoći vašem zdravlju.

Jača probavni sistem

Pošto je soda bikarbona antacid, ona neutralizuje želudačnu kiselinu. Osim toga, ublažava žgaravicu, a podstiče i probavu, što želudac oslobađa od gadova i nadutosti. Ako ste skloni želudačnim tegobama ili samo želite da poboljšate svoje opšte zdravlje, stručnjaci savetuju da svakog jutra rastopite kašičicu sode bikarbone u čaši vode kako biste pomogli u održavanju zdrave pH ravnoteže u vašem probavnom sistemuza optimalnu probavu, minimalni refluks kiseline i zdravu funkciju creva.

Obezbeđuje telu idealnu pH vrednost

Iako je kiselina neophodna za probavu hrane, previše kisela sredina u telu može dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su artritis, osteoporoza i rak. Zato postoji soda bikarbona, koja vraća telu idealnu pH vrednost, tj. sprečava razvoj teških bolesti. Ova netoksična supstanca se koristi za smanjenje delovanja kiseline i upale u telu i lečenje većine bolesti. To je jedan od najboljih prirodnih lekova za balansiranje pH nivoa tela i poboljšanje opšteg zdravlja.

Smanjuje upale

Upala zglobova uzrokuje bol i stanja kao što je giht (mokraćna kiselina se nakuplja u urinu, krvi i tkivima). Soda bikarbona dobra je i za ovu upalu.

Ublažava infekcije urinarnog trakta

Uz puno vode i čaja od brusnice, soda bikarbona će pomoći u lečenju infekcija urinarnog trakta jer smanjuje kiselinu u urinu. Osim toga, soda bikarbona preporučuje se i u lečenju bubrega. Naime, u studiji sprovedenoj u jednoj londonskoj bolnici, 134 pacijenta s uznapredovalom hroničnom bolešću bubrega koji su svakodnevno konzumirali sodu bikarbonu, pored redovnog lečenja, uspeli su da uspore propadanje bubrega za dve trećine u poređenju s onima koji nisu konzumirali sodu bikarbonu.

Daje telu energiju

Ako intenzivno vežbate, mlečna kiselina će se nakupiti u mišićima, izazivajući bol i umor. Kako biste svom telu dali energiju, pomešajte četvrtinu kašičice sode bikarbone, 1 kašičicu morske soli, 2 kašike meda, 1 kašiku limunovog soka i 4 čaše vode. Pijte ovu tečnost tokom dana i brzo ćete uočiti pozitivnu promenu u nivou energije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading