Jednostavan test: Proverite da li ste dehidrirali
Foto: Shutterstock

Test štipanja kože se koristi za merenje elastičnosti kože, odnosno njene sposobnosti da se istegne. Takođe se može koristiti kao način za procenu dehidracije.

– Poznato je da koža nije elsatična, ako joj je potrebno više od dve sekunde da se povrati u prvobitno stanje – ističe nutricionistkinja Kathrin Piper, RDN, LD.

Prema rečima stručnjaka za ishranu Samante Cassetty, test se često koristi i u zdravstvenim ustanovama kako bi se dobila brza procena da li je pacijentu možda potrebno više tečnosti, posebno kada nema dovoljno vremena za čekanje laboratorijskih analiza ili drugih pokazatelja.

– Definitivno ovo je prihvaćena metoda i koristi se u zdravstvenim ustanovama kada se sumnja na dehidraciju – reklaje Cassetty.

Zdravstveni radnici koriste metod „štipanje kože“ zajedno sa drugim medicinskim testovima, jer je bezbolan i neinvazivan, ali se mora imati  na umu da nije ni približno tako precizan kao ostala merenja i ne postoje klinički standardi za njegovo sprovđenje.

Treba imati na umu da ljudi kako stare, elastičnost kože se smanjuje, bez obzira na status hidratacije a tu su i neka zdravstvena stanja kod kojih rezultati ovog testa nisu odgovarajući. Kod pacijenata sa sniženim krvnim pritiskom i smanjenom cirkulacijom ovaj takođe može imati smanjenu tačnost.

– Koži starije osobe može biti potrebno oko 20 sekundi da se vrati, čak i ako nije dehidrirana – rekla je Piper.

Test štipanjem kože je prilično bezbedan i nema štete da se sami testirate, ali pošto to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti sa rezervom i koristiti u kombinaciji sa drugim pokazateljima dehidracije.

– Ne vidim štetu u korišćenju ovog testa kao jednog od načina za procenu hidratacije – ističe Piper i dodaje:

– Kao dijetetičar, preporučujem da pratite boju vašeg urina, kako biste bili sigurni da niste dehidrirani. Urin treba da bude svetlo žute boje, boja limunade je takođe dobar pokazatelj hidriranosti organizma.

Još neki od  ključnih pokazatelja da telo nema dovoljno tečnosti uključuju osećaj velike žeđi, suvu kožu ili suva usta…

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju uzimanje vode uz obroke i poboljšanje ukusa vode voćem kao što su kriške limuna ili limete da biste povećali unos tečnosti.

Komentari (0)

Loading