DŽABA IH PIJETE, PRAVE SAMO ŠTETU Doktor dao spisak vitamina koji se nikako ne uzimaju ujutro
Foto: Depositphotos

Vitamini su poželjni dodatak ishrani, ali veoma je važno vreme u koje se uzimaju. Nije isto da li ćete određeni vitamin popiti ujutru, posle treninga ili pre spavanja.

Prema mišljenju lekara, uzimanje određenih vitamina ujutru je pogrešan potez.

"Uzimanje vitamina na prazan stomak često može da poremeti gastrointestinalni trakt. Mnogi ljudi osećaju bol u stomaku, mučninu i imaju dijareju", kaže gastroenterolog dr Kristina Li i ističe da multivitamine obavezno uzimate uz hranu.

"Najbolje vreme za uzimanje multivitamina je tokom samog obroka, tako da svaka mast može da pomogne u apsorpciji", otkrila je.

Vitamini A, D, E i K su vitamini rastvorljivi u mastima i ne treba da ih uzimatie na prazan stomak.

"Najbolje vreme za uzimanje vitamina D i ostalih navedenih koji su rastvorljivi u mastima, jeste nakon što ste jeli hranu koja sadrži masti", rekla je doktorka.

Magnezijum se obično koristi kao sredstvo za spavanje, pa ga je najbolje uzimati uveče.

"Jedan od dobro poznatih efekata magnezijuma je da vas može uspavati. Dakle, uzimanje magnezijuma pre spavanja je najbolje vreme. Ako vam neki suplement izaziva mučninu, uzimajte ga pre spavanja jer tokom spavanja nećete osetiti neželjene efekte", rekla je doktorka i dodala:

"Uzimanje sa hranom povećava sposobnost tela da apsorbuje vitamine i smanjuje rizik od mučnine i stomačnih tegoba. Vitamine nikada nemojte da pijete pre treninga već posle, jer će izazvati proizvodnju želudačne kiseline", istakla je ona.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading