KOLIKO IMAMO VIŠKA KILOGRAMA, TOLIKO SMO BOLESNI Nurticionistkinja otkrila kakvo meso je "kancer na tanjiru"
Foto: printscreen/tvprva

Zbog brzog načina života, manjka vremena koje bismo posvetili kuvanju, sve se više okrećemo brzoj hrani. Zaista je lako naviknuti se na kupovinu ukusnih, gotovih obroka, ali nutricionistkinja Milka Raičević upozorava da to nosi i ozbiljne posledice.

"Brza hrana je uradila toliko toga lošeg otkako se pojavila. Statistika govori koliko smo bolesni, koliko imamo višak telesne težine, povećan holesterol, trigliceride, srčanih bolesnika", rekla je ona u emisiji "150 minuta" na TV Prva.

Ona je istakla da unošenjem brze hrane unosimo mnogo nezdravih masti.

"Posle ’fast fuda’ ćete brzo biti gladni jer niste uneli ništa zdravo, vi ste uneli kalorije koje će se jednostavno akumulirati i opet ćete dobiti signal za glad", upozorava nutricionistkinja, dodajući da nije strašno jesti i ovu vrstu hrane, ali ne svaki dan.

Kancer u tanjiru

Nutricionistkinja Raičević ističe da bi bilo dobro da menjamo svest o hrani, pre nego što osetimo posledice.

"Kancer nam kuca na vrata, pogotovo kancer debelog creva i sve studije koje smo radili, dokazali smo da zaista roštilj, sva ova brza hrana, pogotovo ona koja je spremljena na uglju u stvari nas i dovodi do oboljenja".

Dakle, nije stvar samo u vrsti namirnica koje jedemo, već i u načinu pripreme.

"Morate da znate kako treba da izgleda parče mesa koje treba da spremite, da znate kakva je boja kada se to termički obrađuje. Ako je nešto crno, tamno, znači tu smo preterali i imamo kancer u tanjiru".

Nutricionistkinja ističe da je od prženja u ulju mnogo bolje peći meso u rerni sa malo maslinovog ulja.

"Stavite u hladnu ili blago zagrejanu rernu, meso će otpuštati svoje sokove i mešati se sa uljem, a prženjem u ulju se će se već napraviti nuspojave odnosno imaćemo toksičnost u tanjiru. Ako već odete da kupujete u fastfudu, onda barem dodajte dosta luka, on je antioksidans", poručila je Raičević.

Nutricionistkinja je na kraju imala i savet za sve one kojima je teško da po vrućini kuvaju.

"U svakom trenutku možete da spremite salatu, ako imate spremljeno neko meso uz to samo ga odledite ili dodajte pečurke, imate pasulj koji možete da dodate salati i imate fantastičan, izbalansiran obrok".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading