NIJE VODA, EVO ŠTA NOVAK ĐOKOVIĆ PIJE TOKOM MEČA Najprostiji recept za izotonik, i u kojim se situacijama koristi
Foto: Profimedia

Ljubitelji tenisa pamte vreme kad se Novak Đoković mučio sa tegobama koje su izazivale astma i poremećaji u sistemu za varenje. Na terenuse videlo se da je iscrpljen, a neki su ga u to vreme osuđivali zbog, navodno, neprofesionalnog pristupa.

Onda je došlo do preokreta. Novak je otkrio da ima celijakiju i promenio način ishrane. Izbacio je namirnice koje sadrže gluten, a onda, uz savete nutricionista, prešao na hranu biljnog porekla. Tokom mečeva, i on se okrepljuje različitim napicima i hranom, baš kao i svi drugi teniseri.

Većina ovih sportista ima svoje omiljeno "tajno oružje". Za Mariju Šarapovu su to bile energetske pločice i gelovi, dok Lorin Dejvis više voli puter od badema. Novak obožava urme.

"Ja obraćam mnogo pažnje na ishranu", kazao je jednom prilikom.

"Već neko vreme uzimam urme kad sam na terenu. To voće ima nizak glikemijski indeks što je veoma važno." To znači da urme daju dosta energije, a ne podižu šećer u krvi - drugim rečima, one su "super hrana".

Ishrana tenisera tokom meča se mnogo promenila u poslednjih par decenija. Nekada su na terenu pili samo vodu, ali ti dani su prošlost. Jednostavno, pošto ne jedu "tone hrane" pre meča, a oni su sve duži, neophodno im je novo gorivo.

Pored urmi, banana i raznih eneretskih gelova i pločica, mnogi piju specijalna pića čija je namena da vrate telu izgubljene elektrolite.

Ovi napici se nazivaju izotonici i nadoknađuju materije izgubljene znojenjem tokom napora. Preporučuju se za hidrataciju i drugim ljudima, a ne samo sportistima. Obično sadrže elektrolite, a glavni su kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum, i to u balansu važnom da bi telo dobro funkcionisalo.

Situacije kada možete upotrebiti izotonik su slučajevi dehidratacije i preteranog znojenja, bilo zbog visokih temperatura ili proliva i povraćanja, posle tegoba izazvanih sunčanicom ili toplotnim udarom.

Izotonik možete napraviti i sami, a najprostiji recept je 10 kašičica belog šećera i pola kačičice kuhinjske soli u pola litre vode. Polovinu šećera možete zameniti glukozom, a so bi bilo dobro da bude kalijumova. Po želji, možete dodati i malo neke arome - vanilin šećera i neku kap limunovog ili pomorandžinog soka. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading