Očuvajte zdravlje mozga: Četiri prirodna napitka koja sprečavaju razvoj demencije
Foto: Shutterstock

Ova četiri je najbolje za prevenciju demencije, a svako od njih može imati neverovatne učinke na zdravlje vašeg mozga i to na prirodan način.

Prirodni čaj

Postoji mnogo vrsta i ukusa čajeva, no dokazano je da čajevi koji potiču od zimzelene vrste Camellia sinensis na impresivan način poboljšavaju zdravlje mozga. Vrste takvog čaja – crni, zeleni i beli – sadrže prirodne spojeve s antioksidativnim svojstvima zvane flavonoidi, kao i aminokiselinu L-teanin.

Prema podacima predstavljenim na Šestom međunarodnom naučnom simpozijumu o čaju i ljudskom zdravlju, pijenje ove vrste čaja može pružiti potporu kognitivnim funkcijama. Postoje dokazi koji upućuju na to da konzumiranje zelenog čaja može smanjiti rizik od demencije, Alchajmerove bolesti i kognitivnih oštećenja.

Prema studiji, oni koji piju čaj imaju 16 odsto manje šanse za razvoj demencije u poređenju s onima koji ne piju čaj.

Prirodni sok od narandže

Postoji mnogo opcija za sok od narandže, no mnoge od njih, koje izgledaju zdravo i prirodno, mogu biti prepune dodatih šećera, što neće učiniti čuda za zdravlje vašeg mozga.

Odabirom prirodnog soka od narandže umesto napitaka s ukusom ovog voća s dodatim šećerima možete telu dati podsticaj hranjivim supstancama koje podržavaju zdravlje mozga, uključujući flavonoide, vitamin C, tiamin i vitamin B6.

Podaci pokazuju da su zdrave starije odrasle osobe koje su pile ovu vrstu soka postigle bolje rezultate na kombinovanim testovima globalne kognitivne funkcije u odnosu na kontrolnu grupu. A u drugoj studiji, veći unos flavonoida koji se pretežno nalaze u citrusima bio je povezan s 36 odsto smanjenim izgledima za subjektivni kognitivni pad. Unos narandži, grejpa, soka od narandže i soka od grejpa takođe je bio povezan s nižim izgledima subjektivnog kognitivnog pada.

Mineralna voda

Ispijanje penušavog gaziranog pića može biti pravi spas u toplim letnjim danima. Međutim, konzumiranje zaslađenih gaziranih napitaka nije najbolji potez za održavanje zdravlja mozga, budući da je veći unos slatkih napitaka povezan s oznakama pretkliničke Alchajmerove bolesti.

Drugi podaci pokazuju da je konzumacija veštački zaslađenih bezalkoholnih pića povezana s većim rizikom od demencije. Umesto toga, pređite na gazirana pića s niskim sadržajem šećera ili gaziranu vodu kako biste ublažili žeđ.

Kefir

Kefir je fermentisani mlečni napitak koji je pun živih i aktivnih kultura. Neki podaci pokazuju da konzumacija kefira može pomoći u poboljšanju kognitivnih deficita, zahvaljujući tome što žive kulture imaju pozitivnu ulogu u upali, oksidativnom stresu i oštećenju krvnih ćelija, stoga je ovo bez sumnje odličan izbor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading