Muči vas gorušica? Rešite ovaj problem na prirodan način
Foto: Shutterstock

U nastavku pročitajte i više odličnih recepata protiv gorušice, koje smo pripremili…

Soda bikarbona

U čaši mlake vode razmutiti kašičicu sode bikarbone. Čim se pojave mehurići, popiti u malim gutljajima.

Soda bikarbona protiv žgaravice postiže odlične rezultate jer smanjuje gotovo sve postojuće tegobe. Ona ima bazni karakter pa će ubrzo neutralisati želudačnu kiselinu.

Čaj protiv žgaravice

Sa 2dl kipuće vode preliti 5 g osušenih listića bosiljka, ostaviti neka odstoji oko 10 minuta i procediti. Piti tokom dana najmanje dve šoljice.

Bosiljak se pokazao kao odličan prirodni lek protiv ove vrste želučanih tegoba.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirce razređuje želudačnu kiselinu, a vitamini i minerali iz ovog preparata stvaraju alkalno okruženje koje uništava bakterije.

Kašika sirćeta pomeša se sa 2 dl vode a napitak se konzumira tokom obroka i ujutru na prazan stomak.

Kurkuma

Ovaj začin ubrzava prolazak hrane kroz probavni trakt i smanjuje količinu kiseline.

Uradite sledeće: svakom jelu dodajte prstohvat kurkume. Slobodno je stavljajte u variva, supe, salate bez ustručavanja. Ona će sprečiti neprijatan osećaj žarenja u želucu nakon obroka.

Čaj od kima i anisa

U šolju ključale vode sipati po dve kašičice semenki kima i anisa. Po želji, dodati cimeta ili kardamoma. Ostaviti malo nek se natapa 10 minuta, procediti i popiti.

Cimet i kardamom poznati su po tome što „hlade“ stomačnu sluzokožu.

Čaj od belog sleza

Koren ove biljke proizvodi biljnu sluz, koja oblaže i štiti sluzokožu jednjaka i ublažava osećaj pečenja.

Kašiku praha od korena belog sleza sipati u solju hladne vode, razmutiti i polako popiti. Piti tri do četiri puta dnevno.

Čajevi koji sprečavaju vraćanje želudačne kiseline

Čaj od lista nane i cveta bagrema

Tri supene kašike nane prelijte sa 6 dl proključale vode, poklopite, ostavite nek odstoji 20 minuta i onda procedite. Pijte po čašu ovog čaja, tri puta dnevno, i to pola sata pre doručka, ručka i večere.

Tokom dana u čaj dodajte jednu do dve kesice inulina (između 5 i 12 g inulina). Inulin je zapravo posebno biljno vlakno koje je višestruko korisno za naše zdravlje. Od ostalih vlakana se razlikuje po tome što umnožava korisne mikrobe, odnosno probiotike u crevima i na taj način pomaže u borbi protiv loših bakterija, virusa i gljivica.

Inulin koji se dobija iz biljke cikorije, potpuno je prirodan i bezbedan za upotrebu, jer ne izaziva nikakva neželjena dejstva. Mogu da ga koriste svi, pa deca i trudnice.

Posle tri nedelje korišćenja treba napraviti pauzu od sedam dana, a ukoliko se tegobe ne smire, ponovo pijte čaj sa inulinom još tri nedelje.
Na isti način, kao čaj od lista nane, priprema se i čaj od cveta bagrema, koji takođe pomaže u slučaju vraćanja želudačne kiseline.

Čajna mešavina kičice i maslačka

Jednu supenu kašiku kičice i dve supene kašike maslačka prelijte sa tri šolje vrele vode, poklopite i posle 30 minuta procedite. Pijte tri šolje čaja dnevno, i to po jednu 30 minuta pre doručka, ručka i večere. Radite tako 21 dan, a onda napravite pauzu od sedam dana, pa po potrebi ponovite.

Čajna mešavina kupine, đumbira i cimeta

Jednu supenu kašiku kupine prelijte sa pola litra proključale vode, poklopite, ostavite nek stoji poklopljeno sat vremena i procedite. Pre pijenja dodajte po pola kašičice đumbira i cimeta i promešajte. Pijte u toku dana, gutljaj po gutljaj, između obroka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
zora

08.06.2022 20:27

Ako je nekoga mucila kiselina to sam ja. Morala sam da jedem u malim kolicinama,nisam mogla da legnem posle jela jer se sve vrati u usta. Bila je to prava katastrofa. Pocela sam da koristim limun sa mlakom vodom svakog jutra pa tek onda dorucak i kafa nakon pola sata. U zadnjih godinu dana nemam problema sa kiselinom.Limun je spas a i dogodi se da ga ne uzmem po nekoliko dana da vidim reakciju i sve bude ok. Nastavila sam da uzimam limun. Jednostavno preslo je u naviku a i imam vitam c za dnevne potrebe.