LISTOM OVE BILJKE LJUDI SE LEČE HILJADAMA GODINA Spašava od dijabetesa, raka, čira na želucu i pomaže pri mršavljenju
Foto: Youtube/Printscreen

Bogatstvo biljaka na našoj geografskoj širini nam daje mogućnost ne samo da se ugrejemo ili rashladimo uz pomoć čajeva, nego i da se lečimo od raznih bolesti. Listovi smokve se preporučuju ljudima koji imaju problem sa plućima, kao i onima koji pate od čireva u želucu.

List smokve ima antikancerogena i antidijabetička svojstva, zahvaljujući kojima može da služi za regulisanje nivoa insulina i holesterola u krvi i pomaže u lečenju dijabetesa i smanjenju insulinske rezistencije.

Ljudima koji već boluju od dijabetesa savetuje se da piju čaj od smokvinog lista, jer neki naučnici smatraju da bi se na taj način mogao čak i potpuno izlečiti, piše Kucnilekar.com. 

Korisna svojstva listova smokve se koriste i kod zapušenih krvnih sudova - bolest, koja je popularna pod imenom Bierger. Oni koji pate od visokog krvnog pritiska takođe se mogu osloniti na čaj od ovih listova.

Takođe, ovi listovi su dobri za regulisanje nivoa triglicerida, odnosno telesne masti. Trigliceridi su ključni za normalno funkcionisanje velikog broja organa u telu, ali ako se skladište u tkivima, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – povećavaju rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti.

Uz pomoć smokvinog lista možete čak i da sprečite pojavu čireva – potrebno je samo da žvaćete po jedan list svakog jutra. Pored svega navedenog, ova navika će vam pomoći i da regulišete telesnu težinu.

Priprema čaja: 250 ml vode zagrejati do ključanja i dodati 3-4 lista smokve. Pustite da se krčka 15 minuta, a zatim sklonite sa vatre.

Pijte bar šolju ovog čaja svaki dan.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Leti a zimi

05.06.2022 11:51

Kada smokva olista imamo lišća za ovaj čaj, a šta ćemo zimi? Da li je dobro da naberemo i osušimo listove i takve koristimo preko zime?