PRAVI REZERVOAR ZDRAVLJA Najstarija biljka na svetu je moćan lek za kosti, eliksir lepote i sredstvo za čišćenje krvi i bubrega
Foto: Shutterstock

Čaj od rastavića se koristio kao lek još u doba Antičke Grčke i Rima. Verovalo se da deluje kod lečenja cisti i da pomaže kod sakupljanja vode u organizmu. Danas se preslica, drugo ime za rastavić, koristi za lečenje ešerihije i drugih bakterijskih infekcija, za kamen u bubregu, lečenje cisti i raznih drugih tegoba sa kojima ćemo se detaljnije pozabaviti u narednim pasusima.

Bogat je prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom. Zbog toga je ova biljka sjajna za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Preporučuje se i ljudima koji boluju od reume, artritisa osteoporoze, tako što poboljšava elastičnost zglobova. Može pomoći i kod uganuća, tetiva i problema sa ligamentima.

Još jedna prednost rastavića jeste to što podstiče rast kose i noktiju, pa ga možemo koristiti i za negovanje lepote. Rastavić je jedan od najboljih prirodnih lekova za tretiranje i prevenciju pojave celulita.

Travarka Rejčel Robinet ističe da je rastavić jedan od najstarijih korišćenih prirodnih lekova na planeti.

U narodnoj medicini rastavić se najviše koristi kao diuretik i prirodno sredstvo za čišćenje ili detoksikaciju organizma. Podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu. U lekovite svrhe se koristi nadzemni deo rastavića za pripremu čaja, tinktura, čak i ulja.

Raste na vlažnim livadama, pored potoka i reka, a naziva se još i “konjski rep”, zbog izgleda i neverovatne snage.

Recept za čaj od rastavića

Supenu kašiku rastavića prelijte sa 200 ml ključale vode i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga poklopite čaj i ostavite da odstoji oko 15 minuta, pa ga procedite. Čaj se prije pre jela.

Ko ne bi smeo da pije čaj od preslice?

Najpre napominjemo da u čaj od rastavića ne bi trebalo da se stavlja šećer. To umanjuje efekte čaja, a i neće pomoći kod ukusa.

Čaj od rastavića u trudnoći se nikako ne preporučuje, kao i dojiljama. Smatra se da nije siguran za plod jer je čaj prilično jak i ima jako dejstvo. Takođe, trebalo bi da ga izbegavaju alkoholičari i svi drugi koji imaju manjak B1 vitamina. Rastavić biljka onemogućava apsorpciju ovog vitamina, pa uz redovnu konzumaciju čaja možete biti u ozbiljnom manjku.

Čaj ne bi trebalo da se pije duže od mesec dana uzastopno. Nakon toga treba napraviti pauzu od minimum mesec dana.

I pored tih upozorenja, dokazano je da čaj nije toksičan ako se pije u preporučljivim količinama. Izuzetno je lekovit i odličan je diuretik, čime pomaže kod izbacivanja vode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading