SMATRA SE ČUDOM PRIRODE Čaj od rastavića najefikasnije oslobađa telo viška vode, evo kako se priprema
Foto: Shutterstock

Naočigled običnu i lako dostupnu biljka mnogi iz zablude smatraju štetnim korovom. Poljska preslica (lat. Equisetum arvense) poznatija je pod nazivima: rastavić, voščenka, konjski rep ili cinkrot.

Stoljetna tradicija zabeležila je njene mnoge lekovite primene, koje variraju od naroda do naroda, ovisno o podneblju u kojem raste. Preslica je jedna od onih neverovatnih biljaka koje leče skoro sve bolesti.

Može se koristiti od glave do pete, iznutra i spolja, za lepotu i zdravlje. 

Jača kosti, kosu, kožu i nokte: Preslica sadrži visoko vredna jedinjenja silicijuma, mangan, kalcijum, gvožđe, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitne kiseline. U stanju je da apsorbuje jedinstvene minerale iz zemlje kao što je silicijum dioksid, koji nije lako pronaći u drugim biljkama.

Zbog visokog sadržaja minerala i drugih hranljivih materija, preslicu nazivaju i biljkom koja remineralizuje organizam. Preporučuje se za regeneraciju kostiju nakon traume ili dekalcifikacije tela. Italijanska studija je otkrila da su žene sa osteoporozom koje su uzimale 270 mg ekstrakta preslice godinu dana imale poboljšanu gustinu kostiju.

Druge studije sugerišu da jedinjenja silikona iz konjskog repa pomažu u apsorpciji kalcijuma, poboljšavaju fleksibilnost kostiju i zaceljuju prelome. Preslica pomaže kod zategnutih ligamenata i uganuća zglobova jačanjem vezivnog tkiva i hrskavice.

Zbog svoje antiinflamatorne aktivnosti, korisna je i kod reumatoidnog artritisa. U tu svrhu, švajcarski travar Abbe Kuenzle preporučuje da se pije šolja čaja od preslice svakog dana tokom godine. Zahvaljujući njemu, bolovi od reume i gihta će nestati. Takođe je i adstringentna biljka, pa je odlična za zdravlje urinarnog trakta.

Pomaže kod upala, krvarenja, cističnih čireva, cistitisa i infekcija. Smatra se posebno efikasnim u slučaju upale ili benignog povećanja prostate. Takođe se koristi za rastvaranje, smanjenje i izbacivanje kamena iz bubrega. Preporučuje se i kao pomoćno sredstvo protiv celulita i mršavljenja.

Koristi se u obliku čaja za mršavljenje.

Preslica se koristi za krvarenje iz usta, nosa, creva i materice. Pomaže kod dijareje, rana koje sporo zarastu, promrzlina i konjuktivitisa. Protivupalna jedinjenja preslice pomažu u smanjenju upale i nelagodnosti uzrokovanih upaljenim ranama, povredama ili menstrualnim grčevima. Za lečenje krvarenja pijte čaj od preslice i stavljajte obloge od svežeg ili sušenog bilja.
 

Čaj od preslice:

Kašiku suvog bilja kuvajte pet minuta u 2,5 dcl vode, pa procedite i pijte na gutljaje. Pijte 2-4 šolje dnevno. Otpušta višak vode iz tela: Preslica je poznata kao jedan od najjačih biljnih diuretika, jer može da poveća eliminaciju vode iz organizma i do 30 odsto. Nemačka zdravstvena komisija  odobrila je njegovu upotrebu kao prirodnog diuretika kod edema.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading