BEOGRAĐANI U PANICI ZBOG ZARAŽENIH KRPELJA Ovo su simptomi opasne bolesti koju prenose, a veoma se teško leči
JKP Gradska čistoća

Sezona izleta u prirodi je počela, ali ove godine donosi i jednu veliku opasnost: zaraženi krpelji. Zelene površine su okupili insekti koji su zaraženi bakterijom koja izaziva lajmsku bolest, a JKP "Gradska čistoća" je tokom prošle nedelje obavila veliku akciju suzbijanja krpelja.

S obzirom na to da je ova vest zabrinula mnoge Beograđane, lekari otkrivaju šta je najpotrebnije da uradite pre odlaska, ali i nakon dolaska iz prirode.

Prva ovogodišnja analaza Zavoda za biocide pokazala je da na teritoriji Beograda, od 17 pregledanih lokacija, na čak njih 15 (88 odsto) je utvrđeno prisusutvo krpelja koji u sebi nose bakteriju boreliju koja je uzročnik lajmske bolesti. Neke od tih lokacija su Banjička šuma, Topčider, SC Surčin, Bojčinska šuma, Košutnjak, Avala, Trešnja, Stepin Gaj, Zvezdarska šuma, Lipovačka šuma, Ušće.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković otkriva da je da ukoliko primetite krpelja na svojoj koži, obavezno odete kod lekara.

"Prilikom odlaska u prirodu možete koristiti neka repelentna sredstva. Znamo da postoje sredstva za zaštitu od ujeda komaraca, recimo. Dalje, savetuju se dugačke nogavice, rukavi, ali s obzirom da nam dolazi sve toplije vreme, pitanje je koliko taj savet ima smisla. Ali ono što je najbitnije je, nakon svakog povratka iz prirode dobro prekontrolisati kožu, noge, ruke, glavu", kaže dr Ranković za Blic i dodaje:

"Krpelja nemojte vaditi sami, to radi isključivo stručno lice. Ranije se, recimo, stavljao alkohol, ulje ili neko drugo sredstvo, ali to se nikako ne preporučuje jer primena svih tih sredstava mogu da izazovu da krpelj povrati, pa ukoliko je inficiran, on u kožu može da ubrizga boreliju burgdorferi, koja izaziva lajmsku bolest. Srećom, nema razloga za paniku, nisu svi krpelji zaraženi, ali svakako je neophodno javiti se lekaru", objašnjava profesor Ranković.

Simptomi ujeda krpelja

Simptomi mogu biti različiti, a kao najčešći javljaju se povišena temperatura, bolovi u mišićima koji mogu biti znak infekcije. Tada se pacijent leči antibiotikom, a ako se infekcija ne izleči, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Simptomi lajmske bolesti su opšta slabost, umor, drhtavica, blago povišena telesna temperatura, glavobolja, ukočenost vrata, bolovi u mišića i zglobovima, natečeni limfni čvorovi vrata ili glave.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading