U SRBIJI JE POSTAO "LEK ZA SVE" Doktor Đurić upozorio da niko i nikada ne treba da "posle teškog dana drmne ovu pilulu"
Foto: Printscreen/RTS

Sigurno ste makar jednom u životu popili brufen kada vas je bolela glava. Možda ste iskusili i veliku životnu bol kada ste posegnuli za bromazepamom ili bilo kojim sličnim lekom, a sve u cilju smirite svoju uznemirenost. Možda nekada niste ni znali kojoj svrsi služi određen lek, ali vam ga je dala prva komšinica, u želji da vam pomogne.

Ipak, Vladimir Đurić, doktor medicine, specijalista psihijatrije i edukant psihoterapije, ističe da to nikako ne treba da radite i da na taj način samo odmažete sebi. On se na svojoj Fejsbuk stranici pozabavio ovom temom i objasnio da se sve češće susreće sa pacijentima koji "tek tako" popiju lek za smirenje, čak i kada su imali samo težak dan.

"Srpske univerzalne lekove - benzodijazepine (lorazepam, bromazepam, leksijum, ksalol, ksanaks, bensedin, rivotril i ostale anksiolitike) ne treba uzimati po potrebi, a pogotovo ni "bebe kompleks" kako to od milošte naziva jedna moja prijateljica (bensedin i brufen), koji obožava da drmne nakon teškog dana na poslu. Nikada i nikako, jer tako obično naprave više štete nego koristi", započeo je dr Đurić i objasnio:

"Prosto je. Ili je neko dovoljno bolestan pa mu je potrebna svakodnevna dobro odmerena anksiolitička terapija koju će propisati isključivo psihijatar ili je neko dovoljno zdrav pa mu nije potrebna anksiolitička terapija uopšte, jer su to samo uobičajne negativne emocije koje život sa sobom nosi", istakao je psihijatar.

Dr Đurić je ukazao i na ono što je dozvoljeno da se uzme po potrebi.

"Eventualno se anksiolitik po potrebi može uzeti pred jasno ograničenu i "strašnu" aktivnost kao što je letenje avionom ili odlazak kod stomatologa ili u onim danima koji će ostati upamćeni kao najgori, kao što su dani kada sahranjujemo najbliže i tome slično", istakao je psihijatar i naveo da je Srbija rekorder po uzimanju ovih lekova.

"Nažalost, Srbija je crna rupa u Evropi po potrošnji benzodijazepina i neslavni rekorder po tome. Možda bismo to mogli malčice preokrenuti. Ako ne na nivou društva, za šta je svakako potrebno jako puno vremena, onda makar na nivou naše lične potrošnje ili potrošnje u našoj porodici. Prost podsetnik... Ukoliko vam je psihijatar propisao benzodijazepin, svakako ga uzmite, upravo tako kako je propisano. Ukoliko vam ga je propisala komšinica, nikako nemojte", naveo je dr Đurić, a potom se našalio:

"Osim ukoliko ste toliki srećnik da imate psihijatra u zgradi, što je jedna ozbiljna privilegija ovih dana. Uostalom, ni u auto nećete sipati ulje koje je sipao neko ispred vas na pumpi dok se ne konsultujete sa automehaničarom. Zašto biste onda eksperimentisali sa lekovima i potencijalno ugrožavali nešto neuporedivo dragocenije? Bitan deo prosvećenosti i intelektualnosti je znati da nešto ne znamo. Samo budale misle da su baš oni otkrili nešto, što je brojnim ekspertima koji su celi svoj život posvetili nauci, promaklo. Hajmo biti mudri, čuvajmo sebe", napisao je on na svojoj stranici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading