NAUČNICI ZABRINUTI Svetu preti novi soj korone, suroviji od omikrona!?
Alo

Nova japanska studija je otkrila da BA.2, podvarijanta omikrona koji su nauičnici nazvali "omikron lajk" ima sposobnost da izazove teže histopatološke poremećaje u odnosu na druge mutacije, upozoravaju stručnjaci.

U trenutku kada širom sveta popuštaju protivepidemijske mere i opada broj novozaraženih, nova podvarijanta bi mogla da predstavlja ozbiljnu opasnost i produži pandemiju. U Danskoj je BA.2 već postao dominantan soj (više od 90 odsto obolelih čine inficirani ovom podvarijantom), a pitanje je u kojoj meri će se rašiti Evropom, pa i svetom.

Erik Fajgl-Ding, epidemiolog sa Harvarda, upozorio je na sposobnost novih sojeva da se sami prenose:

"Čak je i Svetska zdravstvena organizacija veoma zabrinuta zbog toga što varijanta BA.2 polako postaje dominantna u odnosu na omikron", kaže epidemiolog i objašnjava kakva je situacija u zemlji koja ima najviše slučajeva infekcije ovom podvarijantom omikrona -  u Danskoj. 

"U Danskoj je ova BA.2 varijanta dominantna već nedeljama i nije primećeno da slabi. Zapravo, broj smrtnih slučajeva je počeo ponovo da raste."

Sa harvardskim epidemiologom slaže se Marija van Kerkov iz Svetske zdravstvene organizacije koja je izrazula zabrinutost zbog mogućnosti da nova podvarijanta korone postane dominantni soj na globalnom nivou.

"Već znamo da se omikron brže širi u poređenju sa drugim varijantama. Ali znamo da BA.2 ima veću tendenciju širenja čak i u odnosu na BA.1 ("običan" omikron)."

Stručnjaci ističu i da je najvažnije u ovom trenutku da se smanji prenos virusa, jer u protivnom ne da ćemo se ponovo suočiti sa problemima hospitalizacije obolelih, lečenja i svega sa čime se borimo poslednje dve godine, već će se i povećati šanse za stvaranje novih mutacija korone.

Koliko je situacija ozbiljna svedoče i podaci japanske studije koji pokazuju da bi nova varijanta omikrona, BA.2, mogla da pogorša simptome zaraze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Baba Milka

22.02.2022 18:54

Opet nesto iscurilo ? Sto ne zapusite te rupe nego pustate sve i svasta na ovaj izmuceni svet . Sta radite u tim laboratorijsma ? Igrate klikere ?