banane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sledi popis voća koje vam može pomoći da uvek imate zdravu i prirodno lepu kožu.

Banane

Banane su veoma hranljive za kožu jer sadrže vitamine B i C, a takođe su bogat izvor kalijuma, koji je omekšava, zateže i tonira. Od njih se može napraviti kaša koja se na lice nanosi poput maske.

Jabuke

Jabuke odlično toniraju kožu i zatežu je, a osim toga i stimulišu cirkulaciju na njenoj površini. Imaju i antioksidantna svojstva. Jabukovo sirće je korisno i za kosu i sprečava nastanak peruti.

Mango

Mango je bogat vitaminima A i C, koji doprinose zatezanju i podmlađivanju kože. On usporava nastanak znakova starenja kože i omekšava je. Kaša od manga se nanosi na lice, koje ostaje meko i sjajno, i pogodna je za sve vrste kože.

Pomorandže

Pomorandža je poput limuna izuzetno bogata vitaminom C. Može se koristiti u voćnim maskama, a njena kora se može skupljati i sušiti na suncu, pa se potom pretvoriti u puder i dodavati maskama za lice. Ona čisti i osvežava kožu, a pomorandžin sok se takođe može dodavati u maske za lice i ruke. Trljanje kore po koži doprinosi zdravlju kože i zateže je.

Jagode

Jagode su moćni antioksidansi i sprečavaju oštećenja na koži nastala oksidacijom koja dovode do pojave znakova starosti, poput bora i opuštanja kože. Za izradu maske ih je potrebno izgnječiti i naneti na lice, a potom nakon 20 minuta ukloniti i umiti se mlakom vodom.

Trešnje

Trešnje sadrže minerale i vitamine koji hrane kožu. Imaju antiupalne efekte i pomažu u zaceljivanju kože i ublažavanju iritacije. One pomažu i u slučajevima oštećenja kože nastalih preteranim izlaganjem UV zracima.

Šipak

Šipak ima odlična svojstva korisna u nezi kože, hidrira je i deluje kao snažan antioksidans. Osim toga, on pomaže koži da zadrži vlagu i podstiče proces obnavljanja ćelija usporavajući nastanak znakova starosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading