Priprema na drugačiji način: Pirinač sa pomorandžom i povrćem (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 200 g pirinča dugog zrna
  • 400 ml vode
  • 100 g crnog luka
  • 2 veća čena belog luka
  • 300 g pomorandži
  • 80 ml ulja
  • 450 g mešavine zamrznutog povrća
  • (šargarepa, karfiol i brokoli)
  • 150 g crvene paprike
  • 1 pileća kockica za supu
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema

Pomorandžu staviti u vodeni rastvor sa sodom bikarbonom i ostaviti da odstoji pola sata. Zatim je dobro isprati pod mlazom hladne vode i obrisati. Koricu pomorandže sitno narendati a sok ocediti i ostaviti na stranu. Crvenu papriku iseći na trake i obariti je na pari. Isto uraditi i sa zamrznutim povrćem.

Povrće možete da obarite i na uobičajeni način kuvanja, pazeći da vam povrće ostane hrskavo. Pošto ja povrće barim na pari, napisaću vam i vreme kuvanja. Povrće stavite u posudu na pari kada voda provri i zamrznutu mešavinu barite 6 minuta, a papriku 4 minuta. Rešetkastom kašikom izvaditi obareno povrće u odgovarajuću posudu, poklopiti i ostaviti na stranu dok se spremi pirinač.

Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode, dobro ocediti i ostaviti na stranu. Crni i beli luk sitno iseckati. Rernu uključiti da se zagreje na 170 stepeni. Ulje staviti u posudu koja će ići u rernu i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni i beli luk. Dinstati luk na srednjoj temperaturi dva minuta.

Ubaciti pirinač i dinstati ga sa lukom tri minuta. U sok od isceđene pomorandže sipati vrelu vodu da ukupna količina tečnosti bude 400 ml. Sipati tečnost preko pirinča i luka. Ubaciti izdrobljenu kockicu za supu ((ko želi posnu varijantu jela, samo umesto pileće kockice za supu da ubaci kockicu sa povrćem) i narendanu koricu pomorandže.

Promešati da se otopi kockica za supu. Kada tečnost u posudi provri, posudu dobro prekriti alu folijom (pritisnuti foliju dobro uz ivice posude da ne izlazi para) i staviti je u rernu. Pirinač peći TAČNO 20 minuta. Izvaditi posudu iz rerne i umotati je u neki veći peškir, da odstoji 10 minuta.

Nakon 10 minuta skloniti peškir i alu foliju. Varjačom promešati pirinač i videćete da je svako zrno posebno. Tek sada posuti obareno povrće sa 1 kašičicom suvog biljnog začina i ubaciti ga u pirinač. Dobro promešati i poslužiti. Vrlo često u ovu mešavinu ubacim i obareno pileće belo meso (na ovu količinu sastojaka ide 1/2 kg belog pilećeg mesa, mereno bez koske).

Probajte, pirinač spremljen na ovaj način je fantastičan.

Komentari (0)

Loading