DR ČUBRILO OTKRIO KAKO DA "OMIKRON" NE STIGNE DO PLUĆA Ove 2 namirnice su pogubne ako ste zaraženi koronavirusom
Foto: Printscreen/RTS

Omikron, novi soj korona virusa, postao je tema broj 1 u svetu jer je zarazniji od delte i munjevite brzine kojim se širi, a u nekim državama je već postao dominantan.

Stručnjaci kažu da je dobra vest što, uprkos velikoj zaraznosti, uglavnom daje blaže kliničke slike, a kako je gostujući u Uranku na K1 rekao prof. dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta, manji je i rizik od razvoja upale pluća.

"Omikron je mnogo bolji od delte jer je lociran na nivou bronhija, odnosno disajnih puteva, ne ide u lokaciju u širenje ka plućima, dakle, mnogo je manja verovatnoća razvoja pneumonija".

Doktor je objasnio šta možemo da uradimo kako bismo sprečili razvoj eventualnih komplikacija izazvanih omikronom.

"Šta možemo? Dve stvari. Nemojte raspirivati zapaljensku reakciju, a zapaljenska reakcija – dominacija šećera, skok insulina, šta god bio šećer, možete vi pojesti i tri jabuke, to je šećer. Nemojte uzimati crvena mesa – mislite o ovim rečima, dakle količina, uzmite jedan dlan, dva dlana i kažite dosta. Ako to uzmete, vi raspirujete zapaljensku reakciju i ako je virus stigao do sluznice, a vi mu dajete podlogu da se dole dalje razvija, on će se razvijati.

Ako nema podlogu, uzimate dovoljno zaštitnika, koji treba da brane njegovo delovanje na bronhije, ne uzimate hranu koja potencira insulin i zapaljensku reakciju crvenog mesa, vi se štitite u ogromnom procentu od daljeg razvoja bolesti. Ista priča kao i vakcine, vakcine neće nikoga zaštititi, ali će napraviti da naši ’vojnici’ budu spremni kada neko napadne. A ne ’ja sam se vakcinisao, a dobio sam virus’, pa normalno da jesi, ali je vojni sistem mnogo spremniji i biće mnogo manje simptoma", poručio je dr Čubrilo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading