JEFTINA, A MOĆNA NAMIRNICA SNIŽAVA PRITISAK U TRENUTKU Čisti naslage masnoće iz krvi i jača srčani mišić
Foto: Shutterstock

Ljudi koji su na terapiji zbog hipertenzije, znaju i kako da pomognu sebi kada pritisak naglo skoči, a nije vreme za lekove. Kardiolozi kažu da uz pomoć prave hrane možete ne samo da spustite pritisak, već ukoliko se redovno uzimaju i regulišu ga na dnevnom nivou.

A jedna super namirnica koja pomaže da se trenutno snizi pritisak jesu danas sve popularnije čia semenke. Prema rečima nutricioniste Olge Čuntonove, ova superhrana je generalno veoma korisna za srčani mišić i krvne sudove.

"Čia semenke blagotvorno utiču na krvni pritisak. Masne kiseline koje ova tamna zrna sadrže mogu da smanje nivo holesterola u krvi, što je izuzetno važno za sprečavanje pojave ateroskleroze. Čia semenke pomažu da se očiste zidova krvnih sudova od aterosklerotičnih plakova, što za posledicu ima smanjenje rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti. U njihovom sastavu nalazi se velika količina magnezijuma i kalijuma, a koji utiču na  krvni pritisak", rekla je nutricionistkinja.

Najbolje uz salate

Ove semenke su postale izuzetno popularne poslednjih godina, nutricionisti i dijetetičari ih promovišu kao izuzetno zdrave, a gotovo da nema dijetalnog režima koji ih ne sadrži. U prodavnicama zdrave hrane 100 g košta oko 140 dinara, što je količina koja će vam trajati makar nedelju dana. Preporuka je da ih dodate salatama, tri puta dnevno po jednu kašiku kako bi imale efekat i zaista snizile pritisak.

Stručnjaci napominju, ako osobe koje pate od hipertenzije redovno jedu obroke obogaćene ovim semenkama, nivo pritiska će se brzo vratiti u normalu. Logično, ova namirnica se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa hronično sniženim krvnim pritiskom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading