Patite od nedostatka gvožđa? Ove namirnice su ključne u vašoj ishrani
Foto: Shutterstock

Gvožđe je mineral, bez kojeg ljudsko telo nije u stanju da proizvede dovoljno hemoglobina i obezbedi ćelijama i tkivima dovoljno kiseonika, usled čega najčešće dolazi do slabljenja imuniteta, pojave  slabosti, umora i razdražljivosti.

Malokrvnost češće muči žene

Skoro 20 odsto žena, oko 50 odsto trudnica i 3 odsto muškaraca pate od nedostatka gvožđa. Stanje se može tretirati lekovima, suplementima i pojačanom ishranom bogatom gvožđem, što je i najčešći i neophodni deo terapije. Simptomi nedostatka gvožđa mogu imati i simptome u vidu glavobolja, bolnih menstruacija, kratkog daha, ubrzanog rada srca.

Iako se malokrvnost, uglavnom, uspešno leči promenama u načinu ishrane i dodacima u vidu suplemenata ako je potrebno, stanje se ponekada može iskomplikovati. Kod ljudi koji, možda, imaju dodatne bolesti, ili nedijognstikovano stanje nedostatka gvožđa, nekada može doći do srčanih aritmija i kardioloških tegoba.

Gvožđe iz mesa i gvožđe iz biljaka

Kada jedete hranu sa dovoljno gvožđa, ovaj mineral se apsorbuje u telo uglavnom, preko gornjeg dela tankog creva. Postoje dva oblika gvožđa u ishrani hem i ne-hem. Hem gvožđe dobija se iz hemoglobina. Nalazi se u crvenom mesu, ribi i živini. Ljudsko telo najbolje apsorbuje ovu vrstu gvožđa iz hrane životinjskog porekla. Ne-hem gvožđe dobijamo iz biljnih izvora.

Najviše gvožđa u goveđoj džigerici

Najbogatije gvožđem su goveđa džigerica, goveđe meso, dagnje, ostrige, sardina, piletina, ćuretina, šunka, teletina, tunjevina, losos. Ne-hem gvožđa ima najviše u pasulju, sočivu, spanaću. Iako, ovu vrstu gvožđa ljusko telo može malo slabije da iskoristi, u odnosu na mesne izvore, savetuje se i redovna upotreba i ovih namirnica i dodatka vitamina C, kako bi telo na najbolji način dobilo neophodne količine gvožđa i izborilo se sa malokrvnošću.

Biljke bogate gvožđem dobre su za malokrvnost

Ukoliko iz nekih razloga ne jedete meso, preporuka stručnjaka jesu žitarice obogaćene gvožđem, kuvani pasulj, tofu sir, sočivo, grašak, brokoli. Bogat izvor gvožđa jesu i jaja, sušene kajsije, susam, bundeva, suve šljive. Orašasto voće je orah, pistaći, badem, kikiriki, indijski orah, semenke suncokreta su, takođe, odlični izvori gvožđa. U slučaju da patite od anemije, uzrokovane manjkom gvožđa, birajte hleb od integralnih žitarica.

Izbegavajte meso, sir i kafu u jednom obroku

Neke namirnice mogu pomoći vašem telu da maksimalo iskoriti gvožđe, s druge strane, neki proizvodi ometaju pravilnu apsorbciju gvožđa. Kako biste imali najviše koristi od hrane bogate gvožđem, izbegavajte kafu, čaj, ili hranu bogatu kalcijumom. Preporuka jeste da koriste meso i neku zelenu salatu, bez mlečnih proizvoda u jednom obroku. Tako ćete na najbolji mogući način pomoći svom telu da apsorbuje gvožđe. Kalcijum sam po sebi može da ometa pravilnu apsorbciju.

Kako biste maksimalno poboljšali apsorpciju gvožđa, koristite ishranu bogatu gvožđem uz dodatak vitamina C, kao što je, sok od pomorandže, brokoli ili jagode. Dobar način jeste da koristite i gvožđe iz biljaka i žitarica, zajedno sa izorem gvožđa iz mesa.

Pre suplementacije posavetujte se sa lekarom

U slučaju da određeni način ishrane ne da očekivane rezultate, savetuje se dodatna suplementacija gvožđem. Preporuka je da se o načinu primene suplemenata, posavetujete sa svojim lekarom. On će vam odrediti tačnu dozu, kako gvožđa ne bi bilo ni suviše, niti premalo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading