VREME KAD PIJETE TABLETE MOŽE BITI PRESUDNO Evo kad je najbolje piti lekove za pritisak
Foto: Shutterstock

Ako bolujete od povišenog pritiska, vrlo verovatno uzimate terapiju. Ali, u koje vreme? Ovo nije nimalo nebitno, vreme uzimanja tableta za pritisak može čak biti spasonosno.

Nedavno su španski lekari ukazali da tablete protiv pritiska bolje deluju ako se uzimaju noću. Do ovog zaključka došli su na osnovu rezultata studije u kojoj je učestvovalo 19 hiljada ljudi.

"Pacijenti koji su uzimali lekove noću imali su značajno niži krvni pritisak i tokom noći i tokom dana od onih koji su ih pili ujutru. Naš zaključak je da je uzimanje lekova pritisak u večernjim satima prepolovilo rizik od srčanog i moždanog udara", rekao je vođa studije Ramon Hermida.

Studiju španskih kolega doveo je u pitanje nemački specijalista, direktor odeljenja kardiologije u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu Andreas Zajher. Po njemu ovu vrstu lekova nikako ne treba uzimati uveče.

"Danas sve više ljudi pati od visokog krvnog pritiska zbog stresa. I tokom dana, veća je verovatnoća da će biti izloženi sličnim situacijama. Zbog toga će hipertenzivni pacijenti tokom dana biti bolje zaštićeni ako lekove uzimaju ujutru", ističe specijalista.

S obzirom na da uzrok povišenog krvnog pritiska zavisi od pojedinca do pojedinca, najbolje je da se svaki pacijent konsultuje sa kardiologom oko najboljeg vremena za uzimanje terapije.

BONUS VIDEO:

(RECEPT NUTRICIONISTE) ZDRAVO, PREUKUSNO! Cezar salata u novom ruhu, napunite tortilju i uživajte!
BONUS VIDEO ZA ŽENSKE TEME

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading